EU:s utvidgningskommissionär Stefan Füle.

Bild: Fredrik Haglund (arkiv)

Hoppa till artikelns andra spalt.

Serbien mot medlemskap med förbehåll

När invånarna i Montenegro vaknade upp på onsdagsmorgonen, trötta efter firandet av framgången i EM-kvalet i fotboll kvällen före, visste de inte att EU-kommissionen skulle göra dem ännu gladare några timmar senare. Men det visste utvidgningskommissionären Stefan Füle. 

Stefan Füle lämnade beskedet att Montenegro nu är redo för att inleda medlemskapsförhandlingar med EU, tre år efter att ansökan lämnats in.

– Montenegro har arbetat hårt det senaste året för det här och jag föreslår att förhandlingar påbörjas snarast. Men det är inte slutet på ansökan, det är början på en lång resa, sade Füle.

För först måste EU-ländernas regeringar ge klartecken. Och Montenegro blir det första land som i så fall måste börja med de svåraste så kallade kapitlen, de om rättssystemet. EU-kommissionen har lärt läxan från Rumänien och Bulgarien, som trots att de redan blivit EU-medlemmar, hålls under övervakning, bland annat på grund av en kvarhängande korruption.

Även Serbien fick goda nyheter, med visst förbehåll. Överlämnandet av två misstänkta krigsförbrytare i år, Ratko Mladic och Goran Hadzic, underlättade EU-kommissionens beslut att förorda att Serbien ska bli ett kandidatland. Men Serbien är ännu inte redo att inleda medlemskapsförhandlingar med EU, enligt kommissionen. Först måste motsättningarna med Kosovo lösas, där situationen i norra Kosovo är den mest problematiska. Flera EU-länder, bland andra Tyskland, väntas också motsätta sig en kandidatstatus för Serbien innan Kosovofrågan har rört på sig ytterligare.

För övriga länder på västra Balkan ser det mörkare ut. Albanien befinner sig sedan ett och ett halvt år tillbaka i ett politiskt dödläge, där oppositionen anklagar regeringen för valfusk och oroligheter blossar upp då och då.

I Bosnien-Hercegovina har man ännu inte lyckats forma en regering efter förra årets val. Dörren står fortfarande öppen för Makedonien för att förhandla om medlemskap, men innan namntvisten löses med Grekland, som anser att Makedonien stulit namnet på en region i landet, kommer inga framsteg att kunna ske.

Mest frustration för EU orsakar förhandlingarna med Turkiet, som ansökte om medlemskap redan 1987. Sedan ett år tillbaka står samtalen praktiskt taget stilla. Spänningarna mellan Cypern och Turkiet har ökat de senaste månaderna och EU-kommissionen kritiserar också Turkiet för en bristande yttrandefrihet – med flera rättegångar mot journalister och författare –, kvinnors rättigheter och religionsfrihet.

Men Turkiets Europaminister Egemen Bagis avvisade genast kritiken.

– Skulle flera EU-länder granskas på samma sätt skulle deras resultat inte vara hälften så bra som Turkiet, sade Bagis i en kommentar.

Bäst för kandidatländerna går det för Kroatien och Island. Kroatien väntas ansluta sig till EU den 1 juli 2013, efter en folkomröstning i början på nästa år. Island har redan avklarat två förhandlingskapitel och övriga är på god väg. Där blir kapitlet om fisket den stora stötestenen, för att inte nämna den folkliga tveksamheten till ett EU-medlemskap.