Italiens premiärminister Silvio Berlusconi under ett samtal med Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy

Hoppa till artikelns andra spalt.

Italien övervakas av EU och IMF

Den italienske premiärministern Silvio Berlusconis situation liknar än mer sin grekiske kollegas.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi hade först velat få igenom onsdagens åtstramningspaket utan en omröstning i det nationella parlamentet. Men den italienske presidenten, Giorgio Napolitano, och Berlusconis egen finansminister, Giulio Tremonti, satte stopp för det. Istället kunde Berlusconi bara få med sig ett ”mini-paket” att visa upp för sina kollegor på G-20 mötet i franska Cannes.

Paketet var i själva verket ett tillägg till en budgetproposition som parlamentet kan klubba igenom nästa vecka. Det innehåller skattelättnader för investeringar i infrastruktur, förenkling av byråkrati och ett försöka att minska ungdomsarbetslösheten genom praktikplatser. Men ingen av åtgärderna anses vara för att få Europas tredje största ekonomi på rätt köl igen.

Under G-20-mötet fick Berlusconi bakläxa med besked att snarast återkomma med ett åtstramningspaket för att få ett slut på den politiska och ekonomiska osäkerheten.

Berlusconi stod i Cannes fast vid sitt löfte från EU-toppmötet i förra veckan att Italien ska ha balanserat sin budget till 2013. EU-kommissionen och Internationella valutafonden får dessutom tillåtelse att övervaka hur italienarna klarar sina sparmål.

Silvio Berlusconi får det allt svårare hemma i Italien. Under onsdagen hoppade två ledamöter från Berlusconis regeringsparti över till oppositionspartiet UDC.

I går publicerade den italienska tidningen Corriere della Sera ett brev där sex tidigare Berlusconi-lojala ledamöter krävde att premiärministern ska dra in fler partier i koalitionen eller avgå och utlysa nyval. Inom två veckor äger en misstroendeomröstning mot honom rum, den 52:a i ordningen sedan han bildade den nuvarande regeringen 2008.

President Napolitano har under veckan träffat oppositionsledare för att få en så bred enighet som möjligt över det kommande nedskärningspaketet.

Situation börjar alltmer likna den grekiske premiärminister Giorgios Papandreous med uppror i de egna leden och kamp med finansministern. I en opinionsundersökning från onsdagen låg Berlusconis förtroendesiffror på rekordlåga 22 procent – som också liknar det stöd Papandreou har i Grekland.