Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Finansminister Anders Borg (M) skakar hand med EU-kommissionär Michel Barnier vid dagens finansministermöte i Bryssel.

Borg öppnar för ECB-intervention

BRYSSEL 30 november 2011 | Rucka på tysk motvilja

Stabilare finanser och bättre ekonomisk samordning kommer ge den Europeiska centralbanken ökat manöverutrymme, menar finansminister Anders Borg.

När EU:s finansministrar möttes på onsdagen togs ett steg närmare möjligheten för den Europeiska centralbanken, ECB, att ingripa för att bromsa skuldkrisen. Ett sådant ingripande skulle enligt EU-diplomater innebära att centralbanken kan öka sina uppköp av statsobligationer på andrahandsmarknaden från krisande euroländer.

– Det kan bara ske under förutsättning att man stärker den ekonomiska samordningen i euroländerna och att Spanien och Italien markerar att de har en ambition att stärka sin finanspolitik, sade Anders Borg (M) vid onsdagens finansministermöte i Bryssel. Ett möte som han lämnade innan det avslutades.

Borg framhävde vikten att inte ifrågasätta ECB:s självständighet och att det vore kontraproduktivt att sätta press direkt på ECB att köpa upp statsobligationer.

– Men om euroländerna sätter press på varandra att stärka sin finanspolitik skulle det öppna för större manöverutrymme för den Europeiska centralbanken, sade Anders Borg.

Finland och Nederländerna, båda euroländer, har föreslagit en kombination av insatser av ECB och Internationella valutafonder, IMF, som en väg framåt. Anders Borg framhöll deras förslag som det bästa av dem som hittills har uppkommit.

– Jag menar att IMF-involvering är absolut nödvändigt eftersom vi behöver transparens och övervakning, sade han.

Tyskland har länge motsatt i sig en inblandning av ECB i finanskrisen. Tyskarna menar att en inblandning skulle minska på trycket på de länder som måste ordna upp sina statsfinanser och att det riskerar oönskade inflationshöjningar. Anders Borg tror dock att det går att rucka på tyskarnas motvilja om Spanien och Italien får en finansiell stabilitet och den ekonomiska samordningen blir bättre.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret