Första turkiska ursäkten för massaker

I en historisk gest bad den turkiska premiärministern Recep Tayyip Erdoğan  officiellt om ursäkt för Turkiets massaker på kurder på 1930-talet.  Samtidigt uppmanade Erdoğan oppositionspartiet CHP, som då styrde Turkiet, att också be om ursäkt.

För första gången bad den turkiska staten på onsdagen om ursäkt för illdåd som Turkiet gjort sig skyldig till mot landets minoritetsbefolkningar. Ursäkten som lämnades av premiärminister Recep Tayyip Erdoğan gäller massaker på 13 806 kurder i staden Dersim åren 1936-1939.

Premiärministern pekade samtidigt ut det dåvarande regeringspartiet och nuvarande oppositionspartiet CHP som ytterst ansvariga för dådet och uppmanade dem att ta sitt ansvar och be ursäkt.

Dogu Ergil, statsvetare, berättar för Hürriyet Daily News att ursäkten var anmärkningsvärd men att premiärministern inte ska stanna vid en ursäkt.
– Jag undrar om Erdoğan skulle ha gjort samma sak om förövarna hade stått nära hans politiska åsikter, säger han och fortsätter: Debatten bör inte begränsas till morden i Dersim. Turkiet bör också be om ursäkt för morden på armenier 1915 och händelserna 6 - 7 september 1955  som resulterade i massflykt av minoriteter från landet.

Ursäkten välkomnas även i staden Dersim.
– En ursäkt för massakern har varit vårt krav i flera år, och detta är ett framsteg,  säger Cemal Yücel, vice ordförande i Dersims föreningsråd till tidningen.

Men reaktionerna från  oppositionspartiet CHP tyder dock inte på att de vill be om ursäkt för händelserna på 1930-talet.
– Med sina uttalanden, retorik och språk, har premiärministern placerade dynamit vid grunden av vår nations enighet, sade CHP:s vice ordförande Gürsel Tekin.