Juholt: Reinfeldt visionslös om Europa

– Efter fem år av borgerlig regeringen saknas visioner om vart Sverige vill ta EU, säger socialdemokraternas ledare.

På måndagen hade Socialdemokraterna avstamp inför EU-valet 2014. I en välbesökt andrakammarsal i Riksdagen med ditresta funktionärer och förtroendevalda presenterade partiledaren Håkan Juholt sin vision för EU. Samtidigt passade han på att måla ut regeringen Reinfeldt som visionslös i europeiska frågor.

– Det måste betonas att dagens EU-projekt leds av konservativa högerpartier.  I centrum står en borgerlig politik med låga ambitioner för löntagarnas rättigheter, låga sociala ambitioner och låga ambitioner att reglera marknaden, sade Håkan Juholt i sitt inledningstal.

Juholt pekade på fyra områden i EU som Socialdemokraterna vill prioritera: klimatförändringarna, reglering av finansmarknaden, stärkt konkurrenskraft och satsningar på utbyggd infrastruktur allt från bredband till Europavägar. Han frågade sedan om någon i salen eller i landet hade hört vad statsminister Fredrik Reinfeldt vill.

– Efter fem år av borgerlig regeringen saknas visioner om vart Sverige vill ta EU,  sade Juholt.

Efter talet bad Europaportalen Håkan Juholt att utveckla resonemanget.

Varför är det viktigt att det finns visioner om EU-samarbetet?

– Det är samma sak med Sverige. Det är en mardröm att leva i ett land eller i en kontinent där man inte har idéer för morgondagen. Det är en mardröm att ledas av politiker som saknar idéer. Hur vill vi att skolor, arbetsplatser, infrastruktur och klimatinsatser ska se ut om fem, tio, eller tjugo år? Demokrati handlar för mig om att i en dialog med medborgarna vara tydlig och säga: min politiska idé kommer att föra oss hit om ni röstar på oss kommer vi att gå åt det här hållet.

Saknar regeringen EU-visioner?

– Fullkomligt. Man saknar visioner för Sverige och man saknar visioner för EU-projektet.

Hur allvarligt är det?

– Det är mycket allvarligt. Man förhindrar ju människors rätt att få drömma om en annan och bättre morgondag. Det är väl inte bara jag som lyssnar till Monica Zetterlunds "Var blev ni av ljuva drömmar om en rimligare värld"? Politiken kan inte reduceras till att vara kameral utan måste möta människors förhoppningar om en bättre morgondag och det klarar inte den här regeringen.