Hoppa till artikelns andra spalt.

Överraskade beslut stoppar fiskeriavtal med Marocko

Onsdagens omröstning blev en oväntad seger för de svenska Europaparlamentariker som länge drivit den folkrättsliga frågan om olagligt fiske utanför Västsaharas kust.

– Det är helt fantastiskt, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, efter att EU-parlamentet idag röstade mot EU:s kontroversiella fiskeavtal med Marocko.

Dagens beslut innebär att de fiskebåtar, främst spanska, som är på plats utanför Västsaharas kust får lov att åka hem. EU måste dock betala Marocko för återstoden av avtalets giltighet som är till februari nästa år.
Omröstningen blev jämn: 326 röstade nej till en förlängning, 296 för, medan 58 avstod.

– Jag är otroligt glad att EU äntligen följer folkrätten i den här frågan. Det är en stor seger för Västsaharierna att deras intressen äntligen respekteras, säger Europaparlamentariker Åsa Westlund (S).

Avtalet tillät europeiska fiskare att dra sina nät utanför Västsaharas kust, ett område som Marocko ockuperat sedan 1975. Men sådant fiske strider mot folkrätten. Europaportalen har tidigare rapporterat om att fiskeriavtalet  dömts ut som EU:s sämsta.
I våras förlängdes fiskeriavtalet mellan EU och Marocko av ministerrådet. Men EU-parlamentet, som också måste ge sitt godkännande, röstade nu alltså emot EU:s fiskeriministrar. Det är första gången detta händer.

I höstas röstade fiskeriutskottet, med knapp marginal, mot att avtalet skulle avbrytas. Men både budget- och utvecklingsutskottet hade dessförinnan röstat för att avbryta, vilket också blev EU-parlamentets samlade bedömning.