Annons

Fredrik Reinfeldt (M) vill inte riva upp EU-fördraget.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Reinfeldt på toppmötet: Fördragsförändring tar för lång tid

Att skriva om EU-fördraget är inte rätt väg att gå menar den svenske statsministern som inte vill förlora inflytande i unionen.

– Det här är förmodligen ett av de viktigaste mötena jag kommer representera Sverige på vid min tid som statsminister, sade Fredrik Reinfeldt (M) innan han gick in på den informella middag med sina europeiska kollegor på torsdagskvällen som föregår fredagens EU-toppmöte.

Spelplanen är uppställd. Å ena sidan Frankrike och Tyskland som till varje pris vill öppna EU-fördraget för att skriva in budgetdisciplin och automatiska straff. Å andra sidan länder som Storbritannien och Polen och Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy, som fruktar en splittring i unionen.

Sverige tillhör den sistnämnda gruppen och vare sig vill eller kan, inget stöd i riksdagen, gå med på att riva upp EU:s stora regelbok – Lissabonfördraget. Får den fransk-tyska duon genom sitt förslag på en fördragsförändring riskerar länder som står utanför valutasamarbetet dessutom att få mindre inflytande eftersom unionen delas upp i två grupper.

– Vår utgångspunkt är att vi ska hålla ihop Europa och vi vill ha inflytande, sade Reinfeldt.

Den svenska linjen är i första hand att de krisande länderna ska få ordning på sina ekonomier. För det behövs inga nya regelböcker, menar statsministern.

– Det pratas för mycket om juridiska förändringar. Det borde handla mer om de reformer som måste göras i de länder som har störst problem, sade Reinfeldt.

Den andra hörnstenen i den svenska linjen handlar om att få till en ekonomisk brandvägg som kan hindra att krisen sprider sig.

– Annars kommer den finansiella marknaden inte tro på lösningen, sade den svenske statsministern.

En stor del av EU-toppmötet handlar om att få till en lösning som kan lugna marknaden och få investerare att åter våga låna ut pengar till en ränta som är hållbar.

Enligt Reinfeldt är tiden knapp och han tror inte att den tid det tar för att få genom en eventuell fördragsförändring kommer att räcka till för att skapa det förtroende som marknaden förväntar sig av EU-ledarna.

På fredagen fortsätter EU-toppmötet där eurosamarbetets framtid kan komma att avgöras.

Följ fredagens toppmöte på Europaportalens liveblogg under dela dagen.