Riksbankschefen Stefan Ingves sa på torsdagen att Riksbanken är villig att låna ut 100 miljarder till IMF.

Bild: Eae

Hoppa till artikelns andra spalt.

Riksbanken vill låna ut 100 miljarder

Pengarna ska hindra eurokrisen att sprida sig.

Riksbankschefen Stefan Ingves tycker att Sverige ska låna ut upp till 100 miljarder kronor till den Internationella valutafonden, IMF, för vidare utlåning till krisande euroländer. Det sade han i riksdagens finansutskott på torsdagen. Ingves menar att lånerisken är mycket låg och Sverige drar nytta av utlåningen.

Den svenske statsministern var positiv till beskedet.

– En bra affär för Sverige, sade Fredrik Reinfeldt (M) till journalister i riksdagen på torsdag eftermiddag.

– Den mediala bilden vrids lätt till att vi ger ut pengar. Det är grovt felaktig beskrivning. Det här är lånestöd till bra villkor som i de flesta fall när vi följer upp detta inte används. Det räcker ofta att ha kraften och förmågan för att lugna nervösa finansiella marknader, sade Reinfeldt.

Dessutom anser Reinfeldt att de hårda reformkraven som valutafonden ställer på de euroländer som får lån är viktiga.

Utlåningen till krisande euroländer via IMF är en del av den uppgörelse som EU-länderna enades om under förra veckans toppmöte i Bryssel. Sammanlagt ska de låna ut 200 miljarder euro, av dem ska icke euroländer stå för 50 miljarder. Efter mötet fick EU-ledarna tio dagar på sig att utreda hur mycket de kan låna ut till den Internationella valutafonden.

I dagsläget är det bara Sverige och Danmark som kommit med en siffra på hur mycket de är villiga att låna ut. Den danska centralbanken är beredd att låna ut 5,4 miljarder euro, eller cirka 50 miljarder svenska kronor.

Det är riksdagen som tar det slutliga beslutet om nivån för Sveriges lån.