Annons

Stödet för euron i Sverige har nått nya historiska bottennivåer enligt opinionsföretaget Skop.

Bild: Wesley16

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk eurosympati på väg att utraderas

Om det vore folkomröstning idag skulle 88 procent av svenskarna säga nej till euron.

Stödet för euron i Sverige är under tio procent och därmed på historisk bottennivå. Det motsatta gäller för euromotståndet som nu når nya toppnivåer och stöds av 88 procent. Det visar en opinionsundersökning från Skop på tisdagen.

– Motståndet har aldrig varit så kompakt som nu. Frågan är om euron blivit ett totalt omöjligt politiskt projekt i Sverige för all framtid. Det måste ske något dramatiskt för att svenskarna i framtiden skall säga ja till euron, säger Örjan Hultåker, analytiker på Skop.

Enligt undersökningen som genomfördes i november säger alla befolkningsgrupper oavsett yrken, åldrar och politiska partisympatier ett kraftfullt nej till att ersätta den svenska kronan med euron.

Annons

Bland partisympatisörer finns det största motståndet mot euron inte oväntat hos vänsterpartister där 93 procent säger nej. Mer oväntat är att motståndet är minst bland Sverigedemokrater där 84 procent säger nej. Det är till och med mindre än bland folkpartister där 87 procent inte vill ha euron.

Ja-sidan leds numera av Sverigedemokraternas sympatisörer där 13 procent säger ja till euron jämfört med 9,7 procent för svenskarna i genomsnitt. Minst stöd för euron finns bland vänsterpartister där endast tre procent säger ja.

Stödet för euron har dalat de senaste två åren, i  november 2009 låg Ja- och Nejsidan jämsides på cirka 48 procent var.

– Det är sällan som man ser en långvarig opinionskantring av denna stormstyrka, säger Örjan Hultåker.