Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Stödet för euron i Sverige har nått nya historiska bottennivåer enligt opinionsföretaget Skop.

Svensk eurosympati på väg att utraderas

STOCKHOLM 6 december 2011 | Sverigedemokrater minst negativa till euron

Om det vore folkomröstning idag skulle 88 procent av svenskarna säga nej till euron.

Stödet för euron i Sverige är under tio procent och därmed på historisk bottennivå. Det motsatta gäller för euromotståndet som nu når nya toppnivåer och stöds av 88 procent. Det visar en opinionsundersökning från Skop på tisdagen.

– Motståndet har aldrig varit så kompakt som nu. Frågan är om euron blivit ett totalt omöjligt politiskt projekt i Sverige för all framtid. Det måste ske något dramatiskt för att svenskarna i framtiden skall säga ja till euron, säger Örjan Hultåker, analytiker på Skop.

Enligt undersökningen som genomfördes i november säger alla befolkningsgrupper oavsett yrken, åldrar och politiska partisympatier ett kraftfullt nej till att ersätta den svenska kronan med euron.

Bland partisympatisörer finns det största motståndet mot euron inte oväntat hos vänsterpartister där 93 procent säger nej. Mer oväntat är att motståndet är minst bland Sverigedemokrater där 84 procent säger nej. Det är till och med mindre än bland folkpartister där 87 procent inte vill ha euron.

Ja-sidan leds numera av Sverigedemokraternas sympatisörer där 13 procent säger ja till euron jämfört med 9,7 procent för svenskarna i genomsnitt. Minst stöd för euron finns bland vänsterpartister där endast tre procent säger ja.

Stödet för euron har dalat de senaste två åren, i  november 2009 låg Ja- och Nejsidan jämsides på cirka 48 procent var.

– Det är sällan som man ser en långvarig opinionskantring av denna stormstyrka, säger Örjan Hultåker.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret