Annons

MittEuropa »
Framtiden skrämmer spanjorerna

Med allvarliga ansikten drar den nya spanska regeringen in på allt och vad värre är; forskningen får 30 procent mindre i anslag. Det skriver  Margareta Strandman Dahlberg  från Mallorca.

Strax före jul fick Spanien ett regeringsskifte. Helt naturligt att det socialdemokratiska PSOE fick ställa sig i skamvrån för uteblivna avgöranden och beslut. Men tiden räckte inte utan krisen gjorde slut på deras förhoppningar och försök till förändringar på sikt.
 
Den nya regeringen och det konservativa partiet Partido Popular, PP, har redan gjort sådant som drabbar medelklassen och alla därunder, genom att höja inkomstskatterna och fastighetsskatterna, tvärtemot vad de lovade. Deras allvarliga ansikten försöker övertyga oss om att de egentligen gör precis tvärtemot vad de skulle önska.  Vi får väl ge dem en chans.
 
Inga ökade skatter för de med höga inkomster. Någon förmögenhetsskatt stod inte i programmet hos PP och vågmästarpartiet CIU, det katalanska, som också är ett högerparti, fast utpräglat nationalistiskt.
 
PP drar däremot in på allt som berör de flesta: sjukvård och utbildning och vad värre är, på forskningen som får 30 procent mindre medel. Inga statliga investeringar, något som är typiskt för de konservativa i alla länder. Hur ska då arbetstillfällen skapas i någon större omfattning?
 
Det blir knappt något att säga till om för fackförbunden: UGT och CCOO kan givetvis inte gå med på alla krav som arbetsgivarna vill få igenom i de nu tvååriga förhandlingarna som inte lett någonvart. Men den nya regeringen Rajoy kommer att lagstifta utan parterna.   
 
Rajoy, förresten, vi har nästan glömt vem han är. Som en rädd hare försvann han från nyhetsmedierna i flera veckor efter partiets seger. Vi kan förstå att han är skakad. Allt vi får veta kommer från den unga kvinnan Sainz de Santa Maria som både är regeringens språkrör och vice statsminister.  Hon har heller inte vågat sig på ett enda värmande ord eller ett enda leende. Sainz de Santa Maria bara framträder och ser lika rädd ut när hon säger att det här är bara början, det blir fler och svårare beslut att ta. Då blir alla glada och ser positivt på framtiden, eller hur? Många känner sig lurade på konfekten och snart är det stora flertalet spanjorer alla lika rädda för framtiden.
 
Oppositionspartiet PSOE kommer att behöva mycket tid och stora inre förändringar innan de kan tänkas komma igen. Det kommer att kräva samarbete inte bara inom landet. Socialdemokratin behöver finna nya vägar till de förändringar som behövs i hela Europa.