Kat-bladen odlas i östra Afrika och på Arabiska halvön. Nu har Nederländerna förbjudit dem.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländerna förbjuder kat

Det nederländska beslutet försvårar smuggling av drogen till Sverige. Men den är fortfarande laglig i Storbritannien.

I går tisdag beslutade den nederländska regeringen att förbjuda bladdrogen kat. De menar att den skadar hälsan och att handeln med drogen skapar problem.

I Sverige, där drogen är förbjuden, beslagtog tullen förra året 16 ton kat, en stor del av detta smugglas via Nederländerna. EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) har länge drivit frågan om ett förbud i Europa.

– Detta är mycket goda nyheter. Katmissbruket i Sverige har höga sociala och ekonomiska kostnader och drabbar en redan utsatt grupp hårt. Att strypa tillgången är en viktig del i kampen mot narkotikan, även om det inte får vara den enda åtgärden, säger Olle Schmidt i ett pressmeddelande.

I den nederländska staden Uithoorn, som kommit att bli distributionscentrum för kat i Europa på grund av sin närhet till flygplatsen Schiphol dit drogen flygs in, är borgmästare Dagmar Oudshoorn också nöjd med beslutet.

– Vi har haft mycket besvär med handeln med kat. Fyra gånger i veckan kommer en stor mängd människor för att köpa kat-blad och de beter sig inte alltid så väl, sade Dagmar Oudshoorn till nederländska Radio 1 på onsdagsmorgonen. Hon menar att kat-handeln medför både stora trafikproblem och våld i den lilla staden.

Det nederländska beroendeinstitutet Jellinek anser dock att beslutet är meningslöst vad gäller kat-bruket i landet.

– Ett förbud har knappt någon mening eftersom omfattningen av bruket i Nederländerna är ringa. Ett förbud kan dessutom få brukarna att söka efter farligare alternativ, heter det.

Ett förbud diskuteras även i Storbritannien, som nu är det enda europiska land där kat inte är förbjudet.

Kat är buske som växer i östra Afrika och på Arabiska halvön. Dess färska blad tuggas av brukarna för att ett rus ska uppstå. Effekten liknar amfetamin men risken att bli beroende är liten. Utmattning och förhöjt blodtryck är följder som bruk av drogen kan få.

Enligt den undersökning som det nederländska förbudet baseras på riskerar ungefär var tionde kat-brukare att få problem. Brukarna kommer främst från Somalia, Jemen och Etiopien.