Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Kat-bladen odlas i östra Afrika och på Arabiska halvön. Nu har Nederländerna förbjudit dem.

Nederländerna förbjuder kat

BRYSSEL 11 januari 2012 | Nu bara lagligt i Storbritannien

Det nederländska beslutet försvårar smuggling av drogen till Sverige. Men den är fortfarande laglig i Storbritannien.

I går tisdag beslutade den nederländska regeringen att förbjuda bladdrogen kat. De menar att den skadar hälsan och att handeln med drogen skapar problem.

I Sverige, där drogen är förbjuden, beslagtog tullen förra året 16 ton kat, en stor del av detta smugglas via Nederländerna. EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) har länge drivit frågan om ett förbud i Europa.

– Detta är mycket goda nyheter. Katmissbruket i Sverige har höga sociala och ekonomiska kostnader och drabbar en redan utsatt grupp hårt. Att strypa tillgången är en viktig del i kampen mot narkotikan, även om det inte får vara den enda åtgärden, säger Olle Schmidt i ett pressmeddelande.

I den nederländska staden Uithoorn, som kommit att bli distributionscentrum för kat i Europa på grund av sin närhet till flygplatsen Schiphol dit drogen flygs in, är borgmästare Dagmar Oudshoorn också nöjd med beslutet.

– Vi har haft mycket besvär med handeln med kat. Fyra gånger i veckan kommer en stor mängd människor för att köpa kat-blad och de beter sig inte alltid så väl, sade Dagmar Oudshoorn till nederländska Radio 1 på onsdagsmorgonen. Hon menar att kat-handeln medför både stora trafikproblem och våld i den lilla staden.

Det nederländska beroendeinstitutet Jellinek anser dock att beslutet är meningslöst vad gäller kat-bruket i landet.

– Ett förbud har knappt någon mening eftersom omfattningen av bruket i Nederländerna är ringa. Ett förbud kan dessutom få brukarna att söka efter farligare alternativ, heter det.

Ett förbud diskuteras även i Storbritannien, som nu är det enda europiska land där kat inte är förbjudet.

Kat är buske som växer i östra Afrika och på Arabiska halvön. Dess färska blad tuggas av brukarna för att ett rus ska uppstå. Effekten liknar amfetamin men risken att bli beroende är liten. Utmattning och förhöjt blodtryck är följder som bruk av drogen kan få.

Enligt den undersökning som det nederländska förbudet baseras på riskerar ungefär var tionde kat-brukare att få problem. Brukarna kommer främst från Somalia, Jemen och Etiopien.
 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret