Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktor Orbán anklagas för att splittra Ungern

EU-parlamentets talman drabbar samman med den ungerske premiärministern – menar att Orbán är effektiv men att européer inte är dumma.

EU-parlamentets nyvalde talman Martin Schulz tog emot Viktor Orbán i Bryssel i dag tisdag.

– Det fanns en ömsesidig respekt, men också en ömsesidig konfrontation, sade Martin Schulz efter mötet och visade en mindre diplomatisk sida än sin föregångare polacken Jerzy Buzek.

Den ungerska premiärministern Viktor Orbán besökte Bryssel för att prata med ledarna för kommissionen, rådet och parlamentet. Samtalen gällde de förfarande som kommissionen inlett mot Ungern för att landet bryter mot EU-rätten.

I förra veckan fick Viktor Orbán stark kritik från EU-parlamentets vänster-mittenledamöter när han besökte dem i Strasbourg.

– Vi ska inte sticka under stolen med att vi har olika åsikter i många frågor. Orbán är en effektiv man, men européer är inte dumma. Vi måste se till att de europeiska lagarna respekteras, sade Martin Schulz som menade att de nya ungerska lagarna riskerar att splittra det ungerska folket.

Den ungerske premiärministern, som vid besöket i Strasbourg uttryckte villighet att se över de lagar som kommissionen inte anser förenliga med EU-rätt, menade att hans politik tvärtom enar det ungerska samhället.

– Jag har gjort klart för talmannen att det som händer i Ungern är försoningspolitik. Det vi försökt göra är att förena folket bakom det ekonomiska och sociala programmet, sade Viktor Orbán som tillade att han är beredd att ompröva sina ståndpunkter.

På tisdagen gick fler än 100 000 ungrare ut på landets gator för att visa sitt stöd för Viktor Orbán. I söndags protesterade ungefär 10 000 ungrare i Budapest mot Orbán och en av hans lagar som nu hotar att stänga ned en oppositionell radiokanal.