Under våra fyra dagar i Budapest hann vi med en hel del, skriver Sofi Holmgren. Bilden visar deltagarna.

Bild: Sofi Holmgren

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
En barnbok på alla EU-språk

Rollspel om att vara makthavare är lätt att använda och fungerar bra i skolan. Boken om ”Sofina och bina” ska översättas till alla officiella språk inom EU och vår förhoppning är att den sen ska spridas. Det skriver Sofi Holmgren.

Då var det dags att dra igång del två av British Councils utbildning Empowering European Citizen som finansieras av Europeiska Kommissionen. Vi som skulle till Budapest var först ut och vi var iväg mellan den 11 – 14 januari. Det känns ju nästan symboliskt att 100 människor från 10 olika europeiska länder skulle träffas just där för att hitta sätt att samarbeta samtidigt som Ungern fick kritik av EU för sina grundlagsändringar.

Under våra fyra dagar i Budapest hann vi med en hel del. Vi tittade vi på likheter och skillnader mellan olika länders kulturer och det lockade så klart fram många skratt.  Att vara vegan i Ungern var inte att rekommendera, kommer man till Polen och ska besöka någons hem ska man ta av sig skorna fast värden insisterar på att detta inte behövs också vidare. Svenskens envishet att betala sin egen öl på puben istället för att man beställde en runda till hela bordet upplevdes som lite smårolig men ganska logisk när de hörde vad ölen kostade.

Vi fick även lyssna på ett föredrag av en organisation som hete NESsT som arbetade med socialtentreprenörskap och hur NGOs kunde arbeta mer med självfinansiering. Förslagen som de gav var allt från de gamla klassikerna som medlemsavgifter och avgifter för olika tjänster till att NGOn kunde börja sälja produkter, hyra ut sina lokaler, ta in royalties för idéer man kunde sälja samt investera sina resurser om man hade en buffert. De tryckte dock på att det var viktigt att man som NGO först tog reda på om man var redo för att ta dessa stegen genom att man inventerade sin organisation och sina resurser.

Andra metoder som vi fick prova på för att utveckla våra idéer och organisationer var ”Open space meetings” där allt ifrån Urban gardening till integrationspolitik i de olika länderna diskuterades. Vi turades även om att hålla olika ”Show case”. Jag höll två, ett om hur man kan utvärdera sitt teams arbete och ett om självförsvarsmekanismer och konfliktlösning.  Vi spelade även rollspel om hur det är att vara beslutsfattare i ett land. Det är en metod som jag lätt kan använda med mina elever. Vi hade även ett föredrag om skillnaden mellan dömande och utvecklande frågor. Så på det hela taget var det lärorika dagar.

Vad det gäller mitt eget projekt Adopt a bee som är en del av min utbildning så rullar det också på bra. Adopt a bee består av två delar. Dels ska vi placera ut bikupor runt om i trädgårdar i Hässleholm som vi säljer andelar i och dels ska vi skriva en barnbok om ”Sofina och bina” för att sprida kunskap till den yngre generationen om binas viktiga roll för pollineringen och således för matproduktionen.

Boken om ”Sofina och bina” ska översättas till alla officiella språk inom EU och vår förhoppning är att den sen ska spridas. Det är tänkt att bli vårt bidrag till EU:s motto ”förenade i mångfalden”. Vi har inte samma språk och kultur men oavsett var vi bor i Europa så är bina livsviktiga för oss och deras antal minskar så att rädda bina kan ju bli det som förenar oss i all vår mångfald.

I Budapest träffade jag ytterligare några till som vill hjälpa till med översättningarna så det var kul. Så om du nu är intresserad av vad ”Sofina och bina” heter på estniska kan du gå in och titta på vår hemsida. Storylinen till boken ligger just nu i min dator och den svenska och engelska versionen ska vara klarar till slutet av sommaren och därefter tar översättarna och layoutaren vid. Under 2013 hoppas vi sen att vi hittar finansiering för att publicera boken.

På skolan planerar mina UF-företag för fullt inför en UF-mässa i Riga i mars som vi har fått Leader pengar till. Leader är EU:s landsbygdsutvecklingsfond och UF står för Ung företagsamhet och UF Sverige är en del av den världsomspännande organisationen Junior Achivement Young Enterprise (JAYE).

Deras koncept går ut på att elever under ett år får testa på att starta, driva och sen avveckla ett företag. Inför mässan i en galleria i Riga där mina företag ska ställa ut och sälja sina varor måste de bland annat förbered en film om sina företag, en monter och omvandla alla priser till lettisk valuta samt skriva sälj-pitch på engelska. Det ska bli spännande och se hur det går.

I övrigt är det FN-rollspel på Söderport i Kristianstad just nu och mina tvåor representerar Storbritannien, Ghana, Somalia och Iran. Vi fick inte de lättaste länderna i år men FN-rollspelen är alltid mycket lärorika och kul. Vi har också haft vår årliga organisationsdag för ettorna och de fick bland annat träffa representanter för Rädda barnen, Röda korset och FN-förbundet.

Vi är också i full gång med förberedelserna inför Europaforum i Hässleholm. Bland annat har Europa parlamentets informationsavdelning hyrt biografen i Hässleholm för visning av europeisk film och det ser vi fram emot.  Våra tvåor ska medverka på Kulturhuset under själva dagarna och så håller vi på att leta föreläsare som kan komma till skolan. På lördag bär det av med en grupp treor till Sydafrika och ett gäng åker till våra projekt i Indien.

MITTEUROPA

MittEuropa uppdateras inte mer.