Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-talman: Turkiet måste ta sig an folkmordsfråga

Europaparlamentets talman Martin Schulz uppmanar Turkiet att ta tag i frågan om det armeniska folkmordet. 

Martin Schulz uppmanade i går tisdag Turkiets EU-minister Egemen Bağış att ta sig an frågan om folkmordet på armenier.

– Man måste ta itu med sin egen historia och tillåta en oberoende undersökning. Och om denna kommer fram till att det rör sig om ett folkmord så ska man erkänna det, sade Martin Schulz och tillade att det är upp till Turkiet att lösa frågan.

– Som tysk och speciellt som tysk talman i ett multinationellt parlament måste jag varje dag leva med vårt förflutna. Vårt förflutnas demoner lever än i dag och varje dag konfronteras jag med mitt lands förflutna. Men mitt land, och det är jag stolt över, har under sex årtionden bemött sin historia, sade Martin Schulz.

– Turkiet är redo att sätta upp en internationell kommitté av historiker och lärda och acceptera deras resultat så länge de resultaten är baserade på inte bara turkiska och armeniska arkiv, utan även på andra involverade länders som Tyskland, Frankrike, Ryssland och Storbritannien, sade Egemen Bağış och tillade att politiker inte ska stjäla historikers roll.

Egemen Bağış står anklagad i en schweizisk domstol för rasism efter att han förnekat att de turkiska övergreppen på armenier mellan 1915-16 är att betrakta som folkmord.