Finansministrar blixtinkallas för att rädda Grekland

I nästa vecka hoppas man komma överens om ett nytt grekiskt krislån. Men fortfarande finns många hinder.  Dessutom har ett stort hål på 15 miljarder euro upptäckts i landets statskassa.

Så snart den grekiska skuldnedskrivningen blir klar ska finansministrarna från euroländerna träffas i Bryssel för att enas om det nya krislånet till Grekland. Ett möte var utsatt till måndagen men ställdes in i dag. Troligtvis blir det istället senare i nästa vecka.

– Vi har kommit väldigt långt i förhandlingarna och vi borde kunna bli klara inom några dagar, sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn i går torsdag.

En överenskommelse mellan den grekiska regeringen och de privata investerarna om en nedskrivning av landets statsskuld verkar vara nära, men ännu återstår en del knutar att lösa upp.

I dag eller i morgon ska den grekiske premiärministern Lucas Papademos träffa ledarna för de tre koalitionspartierna för att få deras välsignelse att underteckna uppgörelsen med långivarna i den så kallade trojkan.

Men den grekiska tidningen Kathimerini rapporterar att det finns en påtaglig oro i grekiska regeringskretsar att partiledarna inte kommer att gå med på trojkans krav.

Samtidigt rapporteras att det fattas ytterligare 15 miljarder euro i landets statsfinanser.

Lånet till Grekland uppgår sammanlagt till 130 miljarder euro. Den grekiska staten måste få pengarna innan den 20 mars då man måste betala tillbaka gamla lån på 14,4 miljarder euro. Pappersarbetet uppskattas ta ungefär sex veckor så det är brådskande att få klart allt.

I april ska det hållas nyval i Grekland, den tillfälliga krisregeringen ska då ersättas av en folkvald. Före det vill trojkan ha ett skriftligt löfte från alla partier att de kommer leva upp till överenskommelsen. Man fruktar att partierna i valrörelsen kan försöka locka väljare genom att säga att de kommer att bryta uppgörelsen med långivarna om de blir valda.

Trojkan består av representanter från den Internationella valutafonden IMF, den Europeiska centralbanken ECB och EU-kommissionen.