IMF:s chef Christine Lagarde och den grekiske finansministern Evangelos Venizelos. Arkivbild

Hoppa till artikelns andra spalt.

IMF-topp oroas för grekisk recession

Grekland har kommit en bra bit på vägen men har fortfarande mycket att göra, menar Poul Thomsen chefsförhandlare för Internationella valutafonden, IMF.

I en intervju med den grekiska tidningen Kathimerini medger den Internationella valutafondens chefsförhandlare Poul Thomsen att IMF-kraven för att Grekland ska få krislån riskerar att försätta landet i en djup recession.

– Recession, sjunkande löner och en ökad arbetslöshet är oundvikligt för ett land som måste tackla det dubbla problemet som ett alltför stort budgetunderskott och brist på konkurrenskraft, sade Poul Thomsen.

Samtidigt betonar han faran med att ensidigt fokusera på budgetsanering.

– Toleransen i samhället och politiskt stöd har sina begränsningar. Vi menar att man måste gå lite långsammare vad gäller budgetsanering och arbeta snabbare, mycket snabbare, med att modernisera ekonomin, sade Poul Thomsen.

Han pekar ut lönebildningen och kollektivavtalen som en bov i det grekiska krisdramat och föreslår att man möjligen begränsar användandet av minimilöner och den 13:e och 14:e månadslönen.

– Det är klart att lönerna är för höga i förhållande till landets produktivitet, sade Thomsen.

Bilden av att ingenting görs för att hjälpa den grekiska ekonomin på fötter är felaktig menar IMF-förhandlaren.

– Jag delar många grekiska tjänstemäns frustration att mycket av den utländska kritiken missar faktumet att Grekland har gjort mycket, till en stor kostnad för befolkningen. Trots att mycket fortfarande måste göras har Grekland redan kommit en ganska lång väg, sade Poul Thomsen.

Den grekiske finansministern Evangelos Venizelos sade i tisdags att det blir ett nytt eurogruppsmöte i Bryssel på måndag. Då ska Grekland presentera en ny sparplan för att kunna få ytterligare krislån IMF och EU.

– Vi måste göra vårt jobb och till slutet av denna vecka avsluta förhandlingarna med trojkan om det nya sparprogrammet, sade Evangelos Venizelos och syftade på den grupp bestående av EU-kommissionen, Internationella valutafonden IMF och Europeiska centralbanken ECB som kallas trojkan.

På torsdagen kunde det inte bekräftas att det verkligen blir något möte.