Den slovenske utrikesministern Karl Erjavec. Arkivbild.

Bild: Šiško

Hoppa till artikelns andra spalt.

Lukrativt affärskontrakt stoppar EU-sanktioner

Slovenien lägger in sitt veto mot skarpare sanktioner mot Vitryssland. Ett samarbete med en vitrysk affärsman ligger bakom.

Slovenien lämnade på måndagen in sitt veto mot skarpare EU-sanktioner mot Vitryssland när unionens utrikesministrar träffades i Bryssel. Anledningen är att den vitryske affärsmannen Jurij Tjizj inte ströks från sanktionslistan.

– Det var ett land som inte gick med på de förstärka sanktioner som vi skulle ha, sade den svenske utrikesministern Carl Bildt (M) sent på måndagseftermiddagen och tillade att han inte anser att den slovenska ståndpunkten är rättmätig.

– Jag tycker inte att de argumenten som framfördes var av den arten att de inte tål vidare presentation, sade Carl Bildt som hoppas att frågan blir aktuell snart igen.

Den officiella slovenska linjen har varit att om Jurij Tjizj utsätts för EU-sanktioner så kommer Ryssland att vinna för många offentliga upphandlingar i Vitryssland.

Men bakom den ståndpunkten finns även en annan förklaring. Det slovenska byggföretaget Riko vann nyligen ett anbud att få bygga ett hotell i Minsk tillsammans med Jurij Tjizj. Kontraktet är värt 57 miljoner euro.

Jurij Tjizj har nära kontakter med den vitryske presidenten Alexandr Lukasjenko. Hotellet, Kempinski, ska stå klart till ishockey-VM 2014 som äger rum i Vitryssland.