Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i riksdagen. Arkivbild.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i riksdagen. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Sverige vill driva tillväxtfrågor på toppmöte

Regeringen och Socialdemokraterna eniga om finanspakt och prioriterar tillväxt i EU.

På torsdag eftermiddag inleds vårens tvådagarstoppmöte i Bryssel. De 27 EU-ledarna ska diskutera ekonomi och tillväxt.

– Den finansiella och ekonomisk situationen i Europa är alltjämt allvarlig, sade Fredrik Reinfeldt när han inledde onsdagens införmöte i riksdagens EU-nämnd.

Han fick där klartecken från Socialdemokraterna att skriva under finanspakten, vilket sker formellt under toppmötet.

– Det kan finnas ett värde att vara med i finanspakten. Men det måste vara tydligt att Sverige inte åtar sig några förpliktelser, sade Marie Granlund (S), EU-nämndens vice ordförande och underströk att hon anser att detta uppfyllts.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna betonade dock sitt motstånd mot att Sverige går med i finanspakten.

Marie Granlund uppmanade dessutom statsministern att flytta fokus från nedskärningar till åtgärder för tillväxt.

– Europa håller på att slitas sönder och vi håller på att förlora hela ungdomsgenerationer. Man kan inte bara svälta sig ur en kris, sade Marie Granlund.

Fredrik Reinfeldt lyfte fram det brev han och elva andra EU-ledare inför mötet skrivit under och fokuserar på tillväxtfrågor.

– Brevet är ett försök att peka på sådant som inte är budgetberoende, sade Reinfeldt och pekade på bland annat att undanröja handelshinder. Han trodde att faktumet att så pass många och tunga EU-länder skrivit under brevet skulle sätt tryck på toppmötet.

Samtidigt höjde Reinfeldt ett varningens finger mot dem som nu vill använda EU för att dra in pengar i de nationella statskassorna.

– Detta mullras det mycket om i Europa nu, sade Reinfeldt och syftade på till exempel euroobligationer och projektobligationer.

Reinfeldt upprepade sitt motstånd mot den skatt på finansiella transaktioner som Frankrike driver starkt och troligtvis kommer att diskuteras på mötet. Han föreslog istället en stabilitetsavgift och ökade krav på kapitalteckning hos bankerna.

Under toppmötet ska även en ny permanent ordförande för Europeiska rådet väljas. Eftersom inga andra kandidater finns kommer jobbet gå till dess nuvarande innehavare, belgaren Herman Van Rompuy.

Under torsdagen kommer euroländernas finansministrar att diskutera en förstärkning av den ekonomiska brandvägg som ska hindra att den ekonomiska krisen sprider sig. Tyskland motsätter sig fortfarande en sådan förstärkning.