Hoppa till artikelns andra spalt.

Budgetslirigt Ungern får gult kort

Ungern kan förlora EU-stöd på närmare 4,4 miljarder svenska kronor om de inte senast i år följer budgetreglerna. – Rimligt, menar finansminister Anders Borg.

Ungern har sedan de blev medlemmar 2004 inte följt EU:s regler om tillåtet budgetunderskott. Sommaren 2009 krävde ministerrådet att Ungern skulle ta tag i sina allt förstora underskott, men Ungern gjorde för lite menar EU-kommissionen som nu föreslår att landets ska straffas. När finansministrarna träffas i nästa vecka kommer fråga upp till beslut.

– Det är rimligt att vi tar ett gult kort mot Ungern. Om de inte före 2012 års utgång vidtar åtgärder så suspenderar man sammanhållningsmedlen, sade finansminister Anders Borg på fredagen. Och han tillade: 

– Det är dock väldigt viktigt att alla länder behandlas lika. Det måste vara så att samma regler gäller för alla och att man inte går tufft fram mot ett land bara för att det är litet, sade Borg.