Europeiska centralbanken. Ledningen för Europeiska centralbanken består bara av män, konstaterar Olle Schmidt (FP).

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya krav på könskvotering

Om det inte snart blir fler kvinnor i bolagsstyrelser eller politiska församlingar måste könskvotering införas, säger Europaparlamentet.

Europaparlamentet vill se mycket mer handling för att skapa en bättre balans mellan män och kvinnor på viktiga och beslutande poster i näringslivet och politiken. Parlamentet återupprepade förra årets krav att EU-kommissionen tar fram förslag på nya lagar om kvotering som en hjälp på vägen. Målet är att 30 procent av en bolagsstyrelse ska bestå av kvinnor 2015 och 40 procent år 2020.

EU-parlamentarikerna kräver också att medlemsländerna till valet av ny EU-kommission 2014 ska föreslå både en man och en kvinna som kommissionär.

– Det måste bli ett slut på dagens manskvotering. Trots att kvinnor utgör hälften av befolkningen är de inte alls demokratiskt representerade i politiska församlingar, sade Mikael Gustafsson (V), ordförande i Europaparlamentets kvinno- och jämställdhetsutskott, i ett uttalande efter beslutet.

Olle Schmidt (FP), som är mot en lagstiftad könskvotering, pekade i sitt tal under tisdagens parlamentsdebatt på att det fanns mycket att göra inom EU:s egna institutioner och nämnde bland andra Europeiska centralbanken som i sin ledning inte har en enda kvinna.

– EU:s institutioner måste föregå med gott exempel annars uppfattas våra förslag som munväder, sade Olle Schmidt.

EU-kommissionär Viviane Reding som också deltog i parlamentets debatt lovade att eventuellt återkomma senare i år med förslag.