Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska centralbanken. Ledningen för Europeiska centralbanken består bara av män, konstaterar Olle Schmidt (FP).

Nya krav på könskvotering

STOCKHOLM 14 mars 2012 | Bara män i Europeiska centralbanken

Om det inte snart blir fler kvinnor i bolagsstyrelser eller politiska församlingar måste könskvotering införas, säger Europaparlamentet.

Europaparlamentet vill se mycket mer handling för att skapa en bättre balans mellan män och kvinnor på viktiga och beslutande poster i näringslivet och politiken. Parlamentet återupprepade förra årets krav att EU-kommissionen tar fram förslag på nya lagar om kvotering som en hjälp på vägen. Målet är att 30 procent av en bolagsstyrelse ska bestå av kvinnor 2015 och 40 procent år 2020.

EU-parlamentarikerna kräver också att medlemsländerna till valet av ny EU-kommission 2014 ska föreslå både en man och en kvinna som kommissionär.

– Det måste bli ett slut på dagens manskvotering. Trots att kvinnor utgör hälften av befolkningen är de inte alls demokratiskt representerade i politiska församlingar, sade Mikael Gustafsson (V), ordförande i Europaparlamentets kvinno- och jämställdhetsutskott, i ett uttalande efter beslutet.

Olle Schmidt (FP), som är mot en lagstiftad könskvotering, pekade i sitt tal under tisdagens parlamentsdebatt på att det fanns mycket att göra inom EU:s egna institutioner och nämnde bland andra Europeiska centralbanken som i sin ledning inte har en enda kvinna.

– EU:s institutioner måste föregå med gott exempel annars uppfattas våra förslag som munväder, sade Olle Schmidt.

EU-kommissionär Viviane Reding som också deltog i parlamentets debatt lovade att eventuellt återkomma senare i år med förslag.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret