Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Polisen möter demonstranterna i Moskva efter Vladimir Putins valseger.

Självkritisk opposition i protest mot Putin

BRYSSEL 6 mars 2012 | OSSE: Valet var orättvist

Tusentals demonstranter samlades i Moskva efter Vladimir Putins väntade valvinst. 12 000 poliser mötte upp och grep ett hundratal aktivister.

Mellan 14 000 och 20 000 ryssar hade samlats på Pusjkintorget i Moskva på måndagen i en fredlig protest mot Putin och för att lyssna till bland annat advokaten och bloggaren Aleksej Navalnyj som alltmer fått rollen som oppositionsledare.

– Vi överskattade oss själva. Vi trodde att resten av landet visste vad vi vet, sade Aleksej Navalnyj till de tusentals ryssarna efter att Vladimir tagit hem segern i det ryska presidentvalets första valomgång på söndagen.

Runt 12 000 poliser hade sammankallats för att möta demonstranterna. Aleksej Navalnyj greps tillsammans med ett hundratal andra demonstranter men han släpptes efter några timmar.

Samtidigt hade, enligt Ekot, 15 000 Putin-anhängare mött upp i Moskva, enligt polisen 50 000 personer.

I Sankt Petersburg hade runt 3000 personer samlats i Putin-kritiska protester, 50 av dem greps av polis, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

– Valet var orättvist, trots en del nymodigheter i valprocessen och de ohindrade möjligheterna för att bedriva kampanj, sammanfattade Tonino Picula, chef för samarbetsorganisationen OSSE:s valobservatörer, det ryska presidentvalet.

Valobservatörer från OSSE skriver i sin rapport att Vladimir Putin hade en klar fördel i mediebevakningen inför valet och att statliga medel hade uppbådats till stöd för honom.

De webbkameror som hade monterats upp i nästan alla vallokaler kunde inte fånga viktiga detaljer av rösträkningen och kunde alltså inte uppfylla förväntningarna, skriver rapportörerna.

OSSE menar att själva röstningen på söndagen i det stora hela gick väl till, trots en del oegentligheter. Dock ska processen under rösträkningen ha försämrats då man stötte på oegentligheter i nästan en tredjedel av vallokalerna.

Enligt den oberoende ryska medborgarorganisationen Golos vallokalsundersökning fick Vladimir Putin minst 50,7 procent av rösterna, vilket är cirka 14 procentenheter färre än det officiella resultatet men ändock mer är de 50 procent som behövdes för att ta hem segern i presidentvalets första valomgång.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret