Sverige vill se förenklingar i jordbruksstöden när jordbruksministrarna möts på måndag.

Sverige vill se förenklingar i jordbruksstöden när jordbruksministrarna möts på måndag.

Bild: Anders Selnes

Sverige kräver minskat EU-krångel för bönder

Den nya jordbrukspolitiken är för komplex och svårbegriplig menar regeringen som på fredagen fick riksdagen med sig i krav på betydande förenklingar.

På måndag och tisdag ska jordbruksministrarna i Bryssel diskutera hur EU:s kommande jordbrukspolitik ska förenklas för jordbruksföretagen och myndigheter som administrerar och kontrollerar jordbruksbidragen. Vid fredagens möte i EU-nämnden enades partierna att Sverige ska kräva en mer förenklad jordbrukspolitik. I centrum för kritiken står EU-kommissionens förslag till ny jordbrukspolitik för åren 2014-2020.

– Förenklingarna måste göra skillnad för bonden och länsstyrelse och jordbruksverket vad gäller kostnader, tidsåtgång, komplexiteten i regelverket, sade Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister till Europaportalen efter mötet i EU-nämnden.

Kommer ni att nå någon framgång på måndag?

– Det går inte att säga för än mötet har varit. Men min bild är att alla medlemsstater strävar efter att gör det så enkelt som möjligt. Den nya jordbrukspolitiken ökar komplexiteten och behovet av administration och kontroll.

Så EU-kommissionens förslag är ett steg i fel riktning?

– Vad det gäller förenklingsdelen så är det helt klart en ökad börda för bonden och jordbruksverken i de olika länderna.