Annons

Mario Draghi ECB:s chef gav inga löften om lån till spanska banker inför EU-parlamentets ekonomiutskott.

Hoppa till artikelns andra spalt.

ECB-Draghi mumlar om spanskt krislån

Trots att ECB-chefen Mario Draghi är nöjd med tidigare miljardlån till europeiska banker vill han i dag inte sträcka ut en hjälpande hand till den krisande spanska banksektorn.

Europeiska centralbanken, ECB, lovar inga nya lån till spanska banker. Det sade ECB-chefen, Mario Draghi, på onsdagen under en debatt i EU-parlamentet.

Bland andra den svenske finansministern Anders Borg (M) har efterfrågat att ECB lånar ut pengar till vacklande spanska banker som utgör ett av de största hoten mot landets ekonomi. På onsdagen gav Europeiska centralbankens chef Mario Draghi besked som varken lovade det ena eller det andra. Samtidigt prisade han bankens tidigare massutlåning till banksektorn.

– Vi måste göra en delikat balansakt där vi behåller ECB:s trovärdighet eftersom det är en av få saker kvar nu, sade Mario Draghi i Europaparlamentets ekonomiutskott och underströk att centralbankens mandat sträcker sig till att upprätthålla prisstabilitet i euroländerna.

Mario Draghi menade att ECB:s tidigare billiga miljardlån till europeiska banker i vintras varit framgångsrika även om han hade hoppats att pengarna skulle ha nått den reella ekonomin snabbare.

Flera EU-parlamentariker ansåg att åtgärden bara köper tid för euroländerna.

– Om det enda vi lyckades få var att köpa tid så är det en extraordinär framgång, sade Mario Draghi och tillade att han anser att lånen gjort mycket mer än så.

För att eurokrisen inte ska bli värre uppmanade centralbankschefen euroländerna att öka sitt samarbete på flera områden.

– Euroländerna borde förena sina krafter. Givet att de delar valuta har de större anledningar än andra länder att arbeta tillsammans, sade Mario Draghi och pekade på områden som forskning, utbildning och infrastruktur.

– De borde sträva efter så mycket samarbete som möjligt, sade han och uppmanande regeringarna att bli mer ambitiösa med att införa tillväxtfrämjande åtgärder.

Han vill även ha bättre övervakning av banksektorn för att försäkra sig om att valutasamarbetet kommer att fungera.