Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samtal med Julia Tymosjenko. Arkivbild.

Bild: EPP

Hoppa till artikelns andra spalt.

EM-flopp hotar Ukraina

Trycket på Ukraina ökar efter att Tysklands regering hotar med att bojkotta fotbolls-EM som hålls i landet i sommar.

Om inte den fänglade oppositionspolitikern och före detta premiärministern Julia Tymosjenko släpps innan fotbolls-EM startar om sex veckor kommer medlemmarna i den tyska regeringen med förbundskansler Angela Merkel i spetsen att bojkotta de matcher som äger rum i Ukraina. Det rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel.

Detta sker efter att Julia Tymosjenkos dotter, Jevgenija, i helgen vädjat till den tyska regeringen att rädda hennes mor som en längre tid varit sjuklig och nekats vård.

– Rädda min mor innan det är för sent, sade Jevgenija Tymosjenko i en intervju med den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

– Min mors och mitt lands öde är nu ett och samma. Om hon dör, dör även demokratin.

Jevgenija Tymosjenko avrådde från en total bojkott av mästerskapen men uppmanade europeiska politiker att inte visa sig tillsammans med den ukrainske presidenten Viktor Janukovitj som är hennes mors politiske rival.

I förra veckan gick Julia Tymosjenko ut i hungerstrejk i protest mot att hon blivit slagen av fängelsevakter i den cell där hon avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff för maktmissbruk.

Den internationella kritiken lät inte vänta på sig. Tysklands president Joachim Gauck ställde direkt in ett möte mellan centraeuropiska presidenter i Ukraina i mitten av maj. Även presidenterna från Tjeckien, Österrike och Slovenien ställer in sina resor till landet, rapporterar den tjeckiska tidningen České noviny.

Den ukrainske ambassadören kallades i går upp till svenska utrikesdepartementet för att förklara de bilder där Julia Tymosjenko uppvisar blåmärken och andra skador hon säger sig ha fått efter misshandlen i fängelset.

– Svårt att undvika slutsatsen att situationen i Ukraina går från dålig till sämre. De riskerar att klippa banden med Europa, kommenterade utrikesminister Carl Bildt på mikrobloggen Twitter.

För att bättra på sitt anseende har det ukrainska regeringspartiet, Regionernas parti, anställt en ansedd PR-firma i Bryssel, rapporterar internettidningen EUobserver.