Annons

Den franske socialistiske presidentkandidaten François Hollande sträcker ut en arm till vänstern och de gröna. Arkivbild.

Bild: jmayrault

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hollande bjuder in vänstern och de gröna

Den franske presidentkandidaten och socialisten François Hollande lockar vänstern och de gröna med regeringssamarbete. Om halvannan vecka äger första valomgången rum.

Inför det stundande franska presidentvalet bjuder socialisternas kandidat François Hollande in vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon och de grönas Eva Joly att ingå en hans framtida regering om han vinner valet. Hollande behöver deras stöd i den andra presidentvalsomgången som väntas bli en uppgörelse mellan honom och den sittande presidenten och högerkandidaten Nicolas Sarkozy.

– Alla de som bidrar till valsegern kommer att ha rätt att vara med i den franska regeringen, sade François Hollande på onsdagen enligt den franska tidningen Le Parisien.

– Jag behöver ett lag där alla olika personligheter kan finnas. Jag vill inte ha en stat med bara socialistpartiet! Vi behöver en mycket bredare sammansättning, fortsatte François Hollande.

Utspelet kommer efter att den franske vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon gått starkt framåt under den senaste tiden och får stöd av cirka 15 procent av väljarna.

Den första omgången i presidentvalet äger rum den 22 april. De två kandidaterna som fått flest röster ställs sedan mot varandra i en avgörande slutomgång den 6 maj.