Annons

Regeringskoalitionens Maxime Verhagen (CDA) och Mark Rutte (VVD) får inte längre stöd av Geert Wilders Frihetsparti.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländsk regeringskris framtvingar nyval

Premiärminister Mark Rutte väntas lämna in sin avskedsansökan i dag. Främlingsfientliga Frihetspartiet drog i helgen tillbaka sitt stöd till den borgerliga minoritetsregeringen efter svåra budgetförhandlingar

På måndageftermiddagen besöker den nederländske premiärministern Mark Rutte drottning Beatrix för att informera henne om den politiska situationen i landet. Enligt uppgift kommer han då att lämna in sin avskedsansökan.

I helgen förlorade landet minoritetsregering sitt stöd i parlamentet efter att Geert Wilders Frihetsparti lämnat samarbetet.

– Jag står här med tomma händer, sade Mark Rutte på lördagen efter att förhandlingarna om budgetnedskärningar på 125 miljarder kronor inte lyckats.

Förhandlingarna har pågått i sju veckor och Geert Wilders stödparti, det främlingsfientliga Frihetspartiet, har motsatt sig många av nedskärningarna, framför allt för pensionärer. Besparingarna måste till för att klara reglerna i EU:s finanspakt.

– Jag accepterar inte att gamla måste betala för ovettiga krav från Bryssel. Om jag hade sagt ja till detta hade jag blivit tvungen att möta mina väljare med skamröda kinder, sade Geert Wilders, rapporterar den nederländska tidningen De Volkskrant.

Nu hotar politisk förlamning fram till nyvalet som enligt nederländsk lag måste ske inom 83 dagar efter att drottningen ger officiellt klartecken. Troliga datum är den 11 eller 18 juli. Andra uppgifter talar om september för att undvika att nyvalet hålls då många nederländare har semester.

Inget av de övriga partierna hade på söndagen visat något intresse att stöda de två regeringspartiernas budgetförslag. Socialdemokratiska oppositionspartierna PvdA och SP har uttryckligen sagt nej till samarbete. Återstår gör socialliberala D66, gröna GroenLinks och socialdemokratiska ChristenUnie.