Piratpartister samlades i helgen i Prag för att diskutera en gemensam Europapolitik.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-pirater sätter kurs mot Bryssel

Europeiska piratpartister tar gemensamt sikte på EU-valet 2014. – Medborgarna vill ha tillbaka kontrollen över lagstiftningen, säger Amelia Andersdotter (PP).

Piratpartister från fler än 25 länder samlades i helgen i Prag. Där diskuterades hur piratpartier efter svensk och tysk förebild ska kunna vinna framtida val. Målet är att föra en gemensam valkampanj till EU-parlamentsvalet 2014.

– Vi pratade om möjligheterna till bättre samarbete på ett europeiskt plan, särskilt inför valet 2014 men även efter, säger EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter (PP) som var med på stämman i Prag, till Europaportalen.

Piratpartier i olika länder vill gå samman och bilda ett gemensamt parti på Europanivå.

Enligt Amelia Andersdotter är de europeiska piratpartierna redan samkörda, på mötet i Prag diskuterades snarare om och hur samarbetet ska formaliseras. Nu är det upp till de nationella piratpartierna att ta ett beslut i frågan.

– Jag tror att det behövs nya politiska alternativ. Framför allt när det gäller informationspolitik och hur en ekonomi byggd på information ska hanteras, säger Amelia Andersdotter.

Det här förklarar enligt Andersdotter samtidigt orsaken till att piratpartier går framåt i en del europeiska länder. I en nylig opinionsmätning i Tyskland blev piraterna det tredje största partiet.

Hon menar att lagstiftarna inte har hunnit med i utvecklingen på informationsområdet.

– Medborgarna vill ha tillbaka kontrollen över lagstiftningen, säger Amelia Andersdotter.

I mitten av juni håller piratpartisterna en liknande konferens i Schweiz. Fram till dess ska de nationella piratpartierna ta ställning till förslagen från helgens möte i Prag.