Azerbajdzjans president Ilham Alyev. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
Demokratin behöver Schlager-EM i Azerbajdzjan

Politiker måste ta ett tydligt ställningstagande mot diktaturen i Azerbajdzjan. Det behövs konkreta åtgärder som till exempel reseförbud för regimens toppar. Det skriver Faradj Koliev.

Snart är det dags för Eurovision 2012 i Azerbajdzjans huvudstad, Baku. Det kommer dock inte enbart att handla om musik och underhållning - blickarna kommer också att riktas mot regimen och den demokratiska processen. Detta är viktigt för demokratin.

Det finns röster i Azerbajdzjan som menar att vi i Europa borde bojkotta tävlingen med tanke på situationen i landet. Enligt organisationer som till exempel Reportrar utan gränser och Transparency International hamnar Azerbajdzjan, när det gäller pressfrihet och korruption, på samma plats som Vitryssland, Burma och Ryssland. Därmed bör vi vara försiktiga när vi i Sverige säger att Vitryssland är Europas sista diktatur.

De flesta som förespråkar bojkott är rädda att regimen genom arrangemanget kan stärka sin position, både i relation till Europa och befolkningen i landet. För regimen handlar det givetvis om att få en bättre image i omvärlden.

Andra motsätter sig en bojkott och menar att tävlingen är bra för ekonomin och demokratin. En del Azerbajdzjaner menar att på grund av tävlingen kommer många att uppmärksamma de demokratiska krafterna i Azerbajdzjan och ge dem det stöd de behöver. Samtidigt skulle regimen kritiseras och pressas av bland annat EU till nya demokratiska reformer. 

För inte så länge sedan träffade jag Arzu Abdullayeva, människorättsaktivist från Baku. Hon säger att människorättsaktivisterna har väldigt svårt och att regimen kan göra precis det de vill med dem.

Aktivisterna som hjälpte Uppdrag Granskning att undersöka Telia Soneras verksamhet i Azerbajdzjan fick betala ett högt pris – en av kvinnorna utsattes för en smutskastningskampanj.  Regimen hade placerat kameror i hennes sovrum och filmade hennes privata liv som sedan lades ut på Youtube och andra sociala medier.

Abdullayeva är stolt över att Schlager-EM ska hållas i Baku men hon kommer att kämpa för ”Eurovison utan politiska fångar”. Under sitt besök i Stockholm träffade hon schlagerstjärnan Loreen, som sa att hon kommer sjunga för demokrati i Azerbajdzjan. Allt detta ger henne hopp om ett demokratiskt och fri Azerbajdzjan.

Hans-Gunnar Adén, före detta ambassadör i Azerbajdzjan, är också positiv till schlagerfestivalen i Azerbajdzjan. Enligt honom är det viktigt att vi uppmärksammar den politiska situation i Azerbajdzjan nu när allas blickar riktar sig mot Baku.  Han kritiserar EU och andra europeiska stater för att alltför länge ignorerat situationen i landet, vilket enligt honom delvis beror på att landets olja- och gastillgångar.

Det är utan tvekan så att Schlager-EM i Baku engagerat många demokratiaktivister både i Azerbajdzjan och utomlands. Men det krävs mer. Politiker måste också ta ett tydligt ställningstagande mot diktaturen i Azerbajdzjan. Det behövs konkreta åtgärder som till exempel reseförbud för regimens toppar. Demokratiaktivister som Arzu Abdullayeva måste få stöd i sitt arbete. Vi måste ha en vision om ett demokratiskt och fritt Östeuropa.

 

MITTEUROPA

MittEuropa uppdateras inte mer.