Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble vill minska löneobalanserna i EU. Arkivbild.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble vill minska löneobalanserna i EU. Arkivbild.

Finansminister öppnar för stora tyska lönelyft

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble tycker att det är i sin ordning om lönerna i Tyskland stiger mer än i alla andra EU-länder.

Kritiker menar att låga tyska löner gör att landet har en stor fördel gentemot andra EU-länder och att köpkraften ligger på en konstlat låg nivå. Den tyske kristdemokratiske finansministern Wolfgang Schäuble välkomnar nu att lönerna för tyska arbetare stiger.

– Det är i sin ordning om lönerna hos oss stiger mer än i alla andra EU-länder, sade Wolfgang Schäuble i en intervju med tyska magasinet Focus och tillade att tyskarna gjort sig förtjänta av en löneförhöjning.

Efter många år av reformer har Tyskland gjort sin hemläxa och kan tillåta sig högre löneöverenskommelser än andra länder, menar finansministern.

Får de tyska arbetarna mer pengar i plånboken kan det öka andra EU-länders export till Tyskland. För Sverige är Tyskland en av de viktigaste exportmarknaderna.

I går måndag fortsatte löneförhandlingar för drygt en halv miljon tyskar anställda inom kemiindustrin. De kräver en sexprocentig löneförhöjning.

Häromveckan varslade 270 000 arbetare inom den tyska metall- och elektronikindustrin om strejk om de inte fick en löneförhöjning på 6,5 procent. Sammanlagt jobbar 3,6 miljoner tyskar inom denna sektor.

I mars fick offentliganställda ett nytt avtal med en löneökning på 6,3 procent över två år.

De låga lönerna i Tyskland är en av förklarningarna till att landets arbetslöshet är den lägsta sedan återföreningen 1990 samtidigt som majoriteten av euroländerna har en rekordhög arbetslöshet. I mars var den tyska ungdomsarbetslösheten den lägsta i EU.