Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Första ronden i Hollande vs. Merkel

15 maj 2012 | Inte som Kohl och Mitterrand.

Den franske presidenten rivstartar och beger sig i dag till Berlin för att träffa Angela Merkel. Uppdraget: att pressa Merkel om åtstramningspolitiken.

Frankrikes Francois Hollande svor på tisdagen presidenteden i Paris och höll ett installationstal där han lovade att genomföra en ”rättvis” första mandatperiod. Frankrike ska bli ”enat” land och han vill skapa ”lugn”. Borta var vänsterretoriken från valrörelsen. Ceremonin var blygsam och sober, i stark kontrast till Nicolas Sarkozys flashiga uppvisning för fem år sedan.

Knappt hade Marseljäsen tystnat under Triumfbågen innan Hollande satte sig på flyget för att göra sin första utrikesresa. Destination: Berlin. Angela Merkel tar emot Hollande med ett ordentligt valnederlag i ryggsäcken och med Hollandes vallöften ringande i öronen: mindre åtstramning och ”mer tillväxt”.

Hollande lovade i valkampanjen att förändra finanspakten som Merkel och Sarkozy pressat igenom i EU och som ska ratificeras de kommande månaderna i 25 länder.  Frågan är hur bra Hollande lyckas med att genomföra sitt vallöfte.

Den tyske statsvetaren Stefan Collignon påminner i Die Zeit om hur det gick till när euron skulle införas. Då skapades stabilitetspakten med tydliga regler för statsskulder och budgetunderskott för att hålla ihop ekonomierna i eurosamarbetet. När den socialistiske premiärministern Lionel Jospin tillträdde 1997 ville han omförhandla pakten. Resultatet blev att man bytte namn till stabilitets- och tillväxtpakten utan att innehållet förändrades.

Men Collignon tror inte att Merkel kommer undan med en sådan omsminkning av finanspakten den här gången – Hollande ger sig inte med mindre än att politiken ändrar kurs, om än i begränsad omfattning. ”Nu är ett äkta politikskifte nödvändigt”, skriver Collignon.

Chanserna för att Hollande och Merkel lyckas finna varandra som Frankrikes förre socialistiske president Francois Mitterrand gjorde med Merkels läromästare Helmut Kohl, framstår som små. Bilden av Kohl och Mitterand ståendes hand i hand framför gravarna i Verdun 1984 blev en symbol för den fransk-tyska enigheten. Deras nära samarbete lade sedan grunden till den gemensamma valutan som i dag river och sliter i det europeiska projektet.

Kohl har dessutom de senaste åren beklagat sig över hur Merkel med sin vaga Europapolitik håller på att ”förstöra det Europa jag byggt upp”. Merkel och Nicolas Sarkozy har visat upp konservativ enighet genom åren – samarbetet har aldrig varit särskilt hjärtligt, men det har dock funnits där.

Nu står Merkel istället utmanad från alla håll och kanter. Från sina företrädare i CDU, från de tyska väljarna i de senaste regionalvalen och nu även från sin nye franske ledarkollega Francois Hollande. Därmed tycks Hollande ha möjlighet att driva sina ståndpunkter ganska långt utan att Merkel kan sätta hårt mot hårt. En första fingervisning om hur deras samarbete kommer att se ut får vi i kväll, efter deras första gemensamma presskonferens. 

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret