Grekisk valrysare håller Europa i ovisshet

Stora utmaningar väntar den regeringen som bildas efter söndagens grekiska parlamentsval.

Utgången i det grekiska parlamentvalet på söndag är helt oviss. På både yttersta höger- och vänsterkanten samlas väljare som är missnöjda med de omfattande nedskärningar som landet genomfört för att få krislån av EU och Internationella valutafonden, IMF. Andelen osäkra väljare uppgår till 35 procent, enligt den grekiske opinionsforskaren Tassos Georgiadis.

De två största partierna, socialistiska Pasok och konservativa Ny Demokrati, får sammanlagt runt 40 procent av rösterna med Ny Demokrati som största parti, enligt de senaste opinionsundersökningarna. Enligt det grekiska valsystemet räcker det med 42 procent av rösterna för att få majoritet i parlamentet eftersom det största partiet får ytterligare 50 av sammanlagt 300 säten.

Även om de två partierna lyckas bilda en koalitionsregering kan ett sådant samarbete bli kortlivat. Enligt grekiska partifunktionärer är risken stor att det kommer bli omval i höst medan vissa av dem befarar att detta kan ske redan i juni, skriver amerikanska Wall Street Journal.

En överväldigande majoritet av de totalt 32 partier som ställer upp i söndagens val är emot krislånsöverenskommelsen med EU och IMF. Dessa partiera kan komma att kräva en omförhandling av de grekiska sparprogrammen för att stödja regeringen. Men från långivarnas sida är detta inte aktuellt.

Annons

– Det finns helt enkelt inget tålamod med Grekland. Det enda återstående alternativet för dem vore att lämna euron om de inte gillar den överenskommelse som finns, sade en tjänsteman från ett euroland till nyhetsbyrån Reuters.

I juni måste den nya regeringen enas om ytterligare nedskärningar på motsvarande drygt 100 miljarder kronor. Sker inte detta kan långivarna skjuta upp utbetalningar av krislånen.

Andelen greker som uppgett att de ska rösta på ett EU-kritiskt parti på endera kanten av det politiska spektrumet är större än den andel som stödjer Pasok och Ny Demokrati.

Trots detta svarar 77 procent av grekerna ”ja” på frågan i en opinionsundersökning om landet bör göra allt för att stanna kvar i eurosamarbetet.

– Folket är argt, känslor spelar en stor roll, kommenterar opinionsforskaren Tassos Georgiadis i tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung.