Ytterligare anklagelser riktas mot den ukrainska oppositionspolitikern Julia Tymosjenko. Arkivbild.

Bild: PolandMFA

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tymosjenko anklagas för medhjälp till mord

Den ukrainska oppositionspolitikern Julia Tymosjenko misstänks för att ha planerat och finansierat mordet på en parlamentsledamot. Samtidigt kallar den tyska förbundkanslern Angela Merkel Ukraina för diktatur.

Om två veckor är ukrainska åklagare redo att åtala oppositionspolitikern Julia Tymosjenko för mord på den ukrainske parlamentsledamoten och affärsmannen Jevhen Sjtjerba.

Landets biträdande riksåklagare Renat Kuzmin menar att man hittat bevis att Julia Tymosjenko tillsammans med den tidigare premiärministern Pavel Lazerenko ska ha varit delaktiga i mordet som ägde rum 1996.

– Vi har fler vittnesmål som direkt pekar ut Tymosjenko och Lazarenko som de som beställde och finansierade mordet, sade Renat Kuzmin till internettidningen EurActive.

Ukrainsk lag tillåter dock inte att en sjuk person åtalas. Julia Tymosjenko vårdas nu på sjukhus av tyska läkare efter att ha avbrutit en 20-dagars hungerstrejk. Men Renat Kuzmin är skeptisk till hur allvarligt sjuk Tymosjenko är.

– Jag har frågat de tyska läkarna: behöver hon opereras eller specialbehandling? De svarade med ett rakt nej, hon behöver inte någon sådan behandling, sade Renat Kuzmin som tror att fotona på hennes skador efter en påstådd misshandel i den cell där hon avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff för maktmissbruk är falska. En dom som många analytiker anser hennes politiske rival Viktor Janukovitj, den nuvarande ukrainske presidenten, ligger bakom.

Tyskland har under den senaste tiden skärpt tonen mot Ukraina. I går torsdag betecknade den tyska förbundskanslern Angela Merkel landet som diktatur.

– I Ukraina och Vitryssland lever människor fortfarande under diktatur och repression, sade Angela Merkel i sin regeringsförklaring i den tyska förbundsdagen, rapporterar den österriska tidningen Der Standard.

Redan i slutet av april uttalade sig den tyske miljöministern Norbert Röttgen i liknande ordalag och kallade Ukraina för en diktatur.

Flera europeiska politiker och EU-kommissionen har sagt att de inte kommer att närvara vid de matcher som spelas i Ukraina under fotbolls-EM som startar om några veckor.