Nu ligger vägen öppen för Europaparlamentet att ta ställning till Acta. Arkivbild.

Bild: Lamda`s

Hoppa till artikelns andra spalt.

Acta föll i sista utskottet

Efter torsdagens beslut i handelsutskottet ligger vägen öppen för en slutlig omröstning i Europaparlamentet som kan fälla hela Actaavtalet.

Actamotståndarna i Europa kunde på torsdagen ta hem ytterligare en framgång när handelsutskottet i Europaparlamentet röstade nej till att vänta in EU-domstolens behandling av Acta. Därmed närmar sig en slutlig omröstning i parlamentet.

– Det här är en viktigt seger för det europeiska civilsamhället. Europaparlamentet fyller sin funktion som lyssnar på medborgarna, säger Amelia Andersdotter (PP) till Europaportalen.

Förslaget avvisades i Internationella handelsutskottet med röstsiffrorna 19 mot 12, ingen avstod.

Är du oroligt att framgångarna för Actamotståndet i utskotten inte ska räcka hela vägen när Europaparlamentet tar ställning?

– Ja, lite. Men det är svårt att föreställa sig att hela församlingen i Europaparlamentet skulle gå emot fem utskott, säger Amelia Andersdotter.

Den konservativa partigruppen EPP, där svenska moderater och kristdemokrater ingår, är inte nöjda med dagens omröstning.

– Det skulle ha varit klokt att lyssna till EU-domstolens yttrande innan man bestämmer sig för en slutlig dom över avtalet, säger Christofer Fjellner (M) i ett uttalande efter omröstningen.

Den 3 juli kommer Europaparlamentet slutliga beslut i Actafrågan.

Förutom handelsutskottet har även utvecklingsutskottet och tre andra parlamentsutskott behandlat Actaavtalet.