Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Om euron faller, blir den ekonomiska kraschen inte nådig, skriver Andreas Froby från Unga Européer.

Läsartext: Anslut Sverige till euron

Andreas Froby 12 juni 2012 | "Så fort som möjligt"

Det  är mycket bättre att ansluta sig till euron och faktiskt få vara med och påverka villkoren. Det skriver Andreas Froby, förbundsordförande för Unga Européer.

I DN Ekonomi 27 maj 2012 så likställs valutasamarbetet inom den Europeiska Unionen som något som kommer duka under för sin egen tyngd, något som kommer att dö ut genom evolutionen. Vi i Unga Européer är benägna att hålla med.



Så som euron är utformad i dag så kan vissa länder som fuskat med sin ekonomi och mörkat det för de andra i den gemensamma valutaunionen komma att sänka ett helt fredsprojekt.

 Euron som den är utformad i dag kan mycket väl vara döende på grund av den statsskuldskris som bitit sig fast i många av Europas länder.



Det kan mycket väl vara så att om Grekland eller något annat land träder ur den gemensamma valutaunionen så är hela projektet i fara, naturlagen har gjort sitt.

 Men detta beror inte på att Euron är i grunden en dålig idé, utan det beror på att valutan är felkonstruerad.



Samarbetet har möjliggjort för stater att fiffla med sin ekonomi på hemmaplan, och sedan skjuta över problemet till de stater som har en god ekonomi. Att fuska på matteprovet i mellanstadiet lönade sig sällan, till slut kom läraren på en, och det är samma sak vi nu ser i Europa.



Det starka beroendet som euron skapat är en del av den grundläggande poängen med konstruktionen så det är inget fel i den delen. Meningen är att länder inte enkelt ska kunna avbryta samarbetet utan det ska vara kopplat till stora kostnader.



Lärdomarna som bör dras är att den finansiella politiken måste bli mer integrerad i unionen. Problemet är att medan beroendet mellan euroländerna är starkt saknas det gemensamma verktyg för att hantera ekonomiska kriser som kan uppstå.



Vi i Unga Européer ser gärna att valutasamarbetet reformeras efter de lärdomar man dragit under de här åren då statsskuldskrisen har härjat i Europa, men vi ser också att Sverige så fort som möjligt ansluter sig till valutaunionen då det är något vi har bundit oss till genom vårt inträde i EU.



Att vissa länder tror att de lugnt kan stå utanför och titta på är inte sant när de är en del av den inre marknaden. För Sverige är det  mycket bättre att ansluta sig till euron och faktiskt få vara med och påverka villkoren för det som bygger hela vår välfärd - exportindustrin.



Det är ingen naturlag att Euron ska dö ut, men det är oundvikligt om vi inte gör något åt bristerna i systemet.  Om euron faller, blir den ekonomiska kraschen inte nådig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret