Annons

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso anser att tiden är inne för en bankunion. Arkivbild

Hoppa till artikelns andra spalt.

Barroso trycker på för bankunion

José Manuel Barroso menar att tiden nu är inne för EU att "ta ett mycket stort steg" framåt. RÖSTA: —> Ska Sverige vara med i en framtida bankunion?

Några dagar efter att EU-kommissionen lagt förslag på en ny bankunion för att hantera framtidens bankkriser gav José Manuel Barroso på måndagen en intervju i kommissionens husorgan Financial Times för att visa de klentrogna och tvekande inför det kommande EU-toppmötet var skåpet ska stå.

– Nu behöver vi ta ett mycket stort steg. Antingen tar Europa ett steg framåt annars finns en risk för splittring, sade José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande, till tidningen.

I förslaget, som handlar om att återställa förtroendet för banksektorn, ska ett EU-organ ta över bankövervakningen. Konkret kan det betyda att en EU-myndighet kan besluta att stödja eller lägga ner en bank utan godkännande från nationella myndigheter. Det kanske kan vara lockande i tider där man misslyckats  att hålla bankerna i schack så att  långivningen skenat i väg som i Irland och Spanien.  

Till tidningen säger José Manuel Barroso att han redan till nästa år vill se en insättningsgaranti för småsparare och en räddningsfond finansierad av banksektorn själv. Detta menar han kan ske utan ändringar av EU:s fördrag. Något som Financial Times menar inte är så enkelt eftersom Tyskland kan ha invändningar och kräva lagstöd för att införa den föreslagna bankpolitiken.

– Jag tror att vi nu har förutsättningarna att gå vidare som vi ärligt talat inte hade förut, sade Barroso och tillade att det nu behövs vidare integration i synnerhet i euroområdet.

– Detta är en av krisens läxor, sade han.
 
Förslagen, som kommer att ta flera år att få på plats efter beslut i ministerrådet och Europaparlamentet, gäller i första hand euroländerna.  Det blir öppet för övriga EU-länder som Sverige att ansluta sig till den kommande bankunionen.