Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Hollande kan bli historisk

BRYSSEL 11 juni 2012 | Front National går fram

För första gången i modern tid kan en fransk president få kontroll över både senat och underhus i parlamentet.

I det franska parlamentsvalets tog socialistpartiet lett av president François Hollande hem den första omgången. Socialisterna fick 29 procent av rösterna, tre procentenheter mer än konservativa UMP. Tillsammans med övriga partier ger det vänsterblocket cirka 47 procent mot högerns 35 procent.

Hollande kan få en absolut majoritet om framgången fortsätter i den andra valomgången om en vecka och därmed få fria händer att genomföra den politik han gick till val på. För en majoritet krävs 299 mandat och enligt opinionsundersökningarna kan Hollande samla ihop mellan 275 och 315 platser på söndag. Annars väntas socialisterna alliera sig med de Gröna för att säkra majoriteten.

Om Hollande får absolut majoritet blir det första gången i modern fransk historia som en president kontrollerar både underhuset och senaten.

Men även populistiska Front National gick framåt i valet, och kan säkra sina första mandat på 25 år. Partiledaren Marine Le Pen fick 42 procent av rösterna i sin valkrets och slog därmed både socialisternas kandidat och vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon med 20 procentenheter. Vem som får platsen avgörs nu på söndag mellan Le Pen och socialistpartiets kandidat Philippe Kemel. Totalt fick Front National drygt 13 procent av rösterna och deras kandidater finns med i 61 valkretsar till den andra omgången.

Socialistpartiets generalsekreterare Martine Aubry uppmanade UMP att bilda en front mot nationalisterna på söndagen, men det avvisades på måndagen av UMP:s Jean-Francois Copé.

– Skulle vi stödja en socialistkandidat som är allierad med extremvänstern? Jag är inte så säker på det, sade Copé.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret