Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Tjeckiens regeringschef Petr Necas tillhör de kritiska inför EU-toppmötet. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Många fronter på EU-toppmötet

Sverige är inte ensamt om att vädra sitt missnöje inför dagens EU-toppmöte. Även länder som Polen, Tjeckien och Italien gör invändningar. Men från Merkel och Hollande är det tyst.

Flera EU-länder är skeptiska mot de förslag som ser ut att antas på EU-toppmötet som hålls i Bryssel torsdag till fredag. I Sverige var en närmast enig EU-nämnd mycket avvaktande till den plan som de fyra viktigaste EU-ledarna med Herman Van Rompuy i spetsen lagt fram i syfte att skapa en tätare union.

I Tjeckien är premiärminister Petr Necas också kritisk till de nya förslagen, framför allt vad gäller bankunionen. Att beslutsfattandet om bankövervakning och -kriser hamnar på EU-nivå är ett piller som är alltför svårt att svälja för Necas.

Banksektorn i Tjeckien ägs till 90 procent av utländska banker och med de nya reglerna fruktar Necas att det blir lättare att tömma de välfinansierade tjeckiska bankerna på likviditet vid en kris i ett annat land. Petr Necas varnar för att bankunionen skulle kunna bli ”extremt skadlig” för landets ekonomi, skriver Financial Times.

Även Polen, som likt Tjeckien ännu inte har euron som valuta, ställer sig skeptisk till en bankunion och har sagt att man kommer att avvakta med beslut om att ingå i en sådan tills utformningen är helt klar.

Men även i eurolandet Italien, EU:s tredje största ekonomi, vänder sig premiärministern mot det som toppmötet ser ut att leverera. På onsdagen sade Monti att han endast kan tänka sig att gå vidare med att införa en finansskatt i EU om det finns en vilja att gå Italien till mötes i andra frågor – specifikt i frågor som handlar om att få ner räntorna på Italiens statspapper, till exempel att använda krisfonderna till att köpa upp italienska statsobligationer.

– Jag är beredd att arbeta fram till söndag kväll, sade Monti i Corriere della Sera om toppmötet som enligt schemat ska avslutas på fredag efter lunch.

Men Montis tankar kring räntekostnaderna faller inte länder som Tyskland och Finland i smaken.

– Om vi sätter Montis förslag i verket står vi utan pengar i slutet av året, sade Jyrki Katainen, Finlands premiärminister.

Samtidigt träffades Tysklands Angela Merkel och Frankrikes François Hollande på onsdagskvällen för att strömlinjeforma sina idéer inför EU-toppmötet men ingen vill göra något uttalande efter mötet.