Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Angela Merkel talar i den tyska förbundsdagen.

Merkel kräver starkare styrning av euroländer

BRYSSEL 27 juni 2012 | ”Fullfölj vad som inte var möjligt 1992”

Inför EU-toppmötet säger Angela Merkel blankt nej till gemensamma skulder men vill att eurosamarbetet blir en komplett politisk union.

Inför ett näst intill fullsatt tyskt parlament slog Angela Merkel på onsdagen fast Tysklands linje inför EU-toppmötet i morgon. Och linjen är stenhård: det blir inga euroobligationer eller någon annan typ av gemensamt ansvar för skulder så länge som Angela Merkel har något att säga till om.

Vid ett möte med liberala FDP i går sade Merkel enligt läckor att euroobligationer är uteslutna ”så länge jag lever”. I förbundsdagen var formuleringarna förvisso nedtonade, men med samma innebörd.

– Jag fruktar att man talar allt för mycket om gemensamma skulder och för lite om struktur och kontroll.  Bortsett från att euroobligationer eller andra typer av gemensamma statspapper är författningsvidriga i Tyskland är det ekonomiskt kontraproduktivt, sade Merkel och rev ner applåder från ledamöterna i bänkarna.

Hon hänvisade ofta till det dokument som Europeiska rådets ledare Herman Van Rompuy presenterat tillsammans med ordförandena för EU-kommissionen, ECB och eurogruppen. Där läggs grunden för hur eurosamarbetet ska utvecklas genom stärkt styrning av ekonomin i euroländerna på Europanivå. Det är ett måste, enligt Merkel, för att den europeiska unionen och ekonomin ska kunna hävda sig i framtiden.

– Vi måste göra det som för 20 år sedan i Maastricht inte var möjligt. Den ekonomiska och monetära unionen måste fulländas politiskt, sade Merkel.

– Frågan handlar inte om mindre än att Europa ska kunna fortsätta leva i välstånd medan världen omkring oss förändras. Livet för kommande generationer är avhängigt hur vi agerar, sade Merkel ödesmättat.

På onsdagskvällen reser den tyska förbundskanslern till Paris för att med Frankrike försöka driva en gemensam linje på toppmötet, något Frankrike och Tyskland gjort konsekvent under krisåren. Men den här gången blir det inte lätt – François Hollande är positiv till euroobligationer men desto mer negativ till att lämna över makt till Bryssel vad gäller besluten om den nationella ekonomin.

Istället har Frankrike närmat sig Italien och Spanien, som också anser att de stora länderna bör agera gemensamt för att få ner räntenivåerna i de krisande länderna. De anser att Tyskland har dragit nytta av deras olycka i form av mycket låga räntor. Att införa en mekanism för att utjämna skillnaderna vore därför på sin plats, menar sydeuropéerna.

Men Angela Merkel har det tyska folket i ryggen. I en omröstning i en tysk tv-kanal under hennes anförande ställdes frågan om Angela Merkel ”bör hålla fast vid sin sparkurs i Europa”. Fem procent sade nej, 95 procent ja.

Det Merkel och Hollande har enats om är en så kallad tillväxtpakt på 130 miljarder euro. Den har dock kritiserats för att vara uppblåst av alltför optimistiska förhoppningar och för att bestå av ”gamla pengar”.

De är också på samma linje vad gäller en finansskatt i Europa. Merkel konstaterade i sitt tal att det finns minst nio länder som vill gå vidare tillsammans och hon hoppas på att EU-kommissionen kan lägga fram ett förslag i slutet av året.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret