Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungern åter in i EU-värmen

Som första EU-land någonsin hotades Ungern tidigare i år med indragna EU-bidrag i mångmiljardklassen. Men det kan nu undvikas sedan Ungern lyckats få bukt på sitt budgetunderskott.

Inför veckans finansministermöte föreslår EU-kommissionen att upphäva beslutet från i mars att dra in 4,4 miljarder kronor i EU-bidrag till Ungern från sammanhållningsfonden. Orsaken är att Ungern anses ha gjort tillräckligt för att korrigera sitt tidigare allt för stora budgetunderskott, något som landet lovade redan när sanktionsbeslutet antogs.

– Det måste finnas en proportionalitet mellan sanktioner och vad som har skett. Att klippa till ett av Europas fattigaste länder med så här pass hårda sanktioner, det tycker vi inte är rimligt när man låter Spanien och andra få förlängda tidshorisonter. Vi måste kunna lita på att kommissionen behandlar små och stora länder lika, säger finansminister Anders Borg (M) till Europaportalen om det väntade beslutet på fredag.