Annons

Christofer Fjellner (M) ville att omröstningen skulle skjutas upp, men förlorade.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Acta-avtalet har fallit – för gott

EU-parlamentet har begravt det omdiskuterade avtalet som var tänkt att förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering.

EU-parlamentet fällde i dag det omdiskuterade Acta-avtalet i en avgörande omröstning i Strasbourg. Röstsiffrorna blev 478 för att fälla avtalet, 39 mot att fälla och 165 nedlagda.

Innan omröstningen ägde rum försökte Christofer Fjellner (M) å den konservativa EPP-gruppens vägnar ännu en gång att få omröstningen uppskjuten för att EU-domstolen skulle kunna granska avtalet. Men förslaget röstades ner av en majoritet av EU-parlamentets ledamöter.

– Dagens beslut att rösta ned Acta får allvarliga konsekvenser och är oansvarigt eftersom de flesta vägrade att vänta på den rättsliga bedömningen av EU-domstolen, säger Christofer Fjellner efter omröstningen i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen bad i februari EU-domstolen att undersöka om avtalet är i linje med EU-lagstiftningen. Sedan dess har protesterna mot Acta-avtalet vuxit med flera demonstrationer runt om i Europa. Inför dagens omröstning hade enligt uppgifter till Europaportalen tusentals epostmeddelanden skickats och telefonsamtal ringts till EU-parlamentarikerna för att få dem att rösta nej. Fem av parlamentets utskott hade också sagt nej till avtalet innan dagens omröstning.

– Det har varit en lång resa och segern är inte bara vår, utan tillhör främst alla de aktivister och medborgare som demonstrerat och kontaktat sina politiker för att stoppa Acta, säger Piratpartiets Christian Engström i ett uttalande.

EU-kommissionen sade efter omröstningen att EU-domstolen ändå bör gå vidare med sin prövning för att man sedan kan ta ställning till vad som bör hända med avtalet. Klart står att det inte kommer att tillämpas i EU i sin nuvarande form.

Ingen av de svenska ledamöterna röstade till slut för avtalet. Läs här i detalj hur svenskarna röstade.

Acta står för Anti-Counterfeiting Trade Agreement och var ett avtal som var tänkt att förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering. Förhandlingar om det inleddes 2008 mellan Australien, EU, Japan, Kanada, Sydkorea, Mexiko, Marocko, Nya Zeeland, Schweiz, Singapore och USA. Förhandlingarna avslutades i slutet av 2010.

Avtalet har kritiserats av flera anledningar. Den främsta kritiken har gällt förhandlingarna och det hemlighetsmakeri som omgärdade dem. Kritiker har också oroat sig för att kopierade, så kallade generiska, läkemedel skulle beslagtas i större utsträckning. EU-kommissionen har avfärdat kritiken som grundlös.