Annons

Mario Draghis ord ledde till sjunkande räntor.

Hoppa till artikelns andra spalt.

ECB: Ska göra allt för euron

ECB-chefen Mario Draghi sade idag att han ”ska göra allt för att rädda euron”, vilket ledde till snabbt sjunkande räntor i Spanien.

De spanska räntorna har åkt berg-och-dal-bana det senaste året men i två veckor har de pekat spikrakt uppåt. Fram till i dag. Chefen för den europeiska centralbanken ECB, Mario Draghi, sade på en konferens i London i dag att ECB ska göra allt för att rädda euron.

– Inom ramen för vårt mandat är ECB redo att göra vad som krävs för att bevara euron. Och tro mig, det kommer att vara tillräckligt, sade Mario Draghi.

Det kan tolkas som att ECB åter är redo att gå in och stödköpa spanska statsobligationer, vilket skulle kunna minska trycket på Spaniens ekonomi. Men bara själva hinten om det bidrog till att räntenivån på de spanska tioåriga statsobligationerna föll på torsdagen. Vid 14-tiden hade de sjunkit till 7,0 procent, jämfört med över 7,7 procent på onsdagen, och såg ut att fortsätta sjunka. Även börserna gladdes åt beskedet, de steg i både Madrid och Milano, såväl som i Stockholm.

Det återtår att se om yran håller i sig. Efter EU-toppmötet i slutet av juni – som Draghi idag beskrev som en ”riktig framgång” – sjönk räntorna för att kort därefter börja stiga igen.

Den amerikanske ekonomen Nouriel Roubini tolkade Draghis uttalande som ett försök att verbalt få marknaderna dit Draghi vill utan att agera.

– Även om SMP [ECB:s program för köp av statspapper, red anm] skulle återupptas skulle marknaderna testa ECB:s mycket begränsade vilja att använda det, kommenterade Roubini på Twitter.

ECB började köpa statsobligationer på andrahandsmarknaden i samband med greklandskrisen i maj 2010. I augusti 2011 utökades programmet till även spanska och italienska obligationer, och fick en lugnande effekt på ländernas räntor, men programmet lades i malpåse i början av 2012.

På torsdagen släppte också den brittiska EU-kritiska tankesmedjan Open Europé där Spaniens upplåningsbehov de kommande tre åren uppskattas till 542 miljarder euro, 4600 miljarder kronor, och 100 miljarder euro för landets banker. Skulle de hårt ansatta regionerna tvingas be om hjälp tillkommer 20 miljarder euro. En stor del av Spaniens lån löper ut i oktober och måste ersättas innan dess.

Open Europe anser det därför möjligt att Spanien kommer genomföra en kombination av åtgärder, där ECB går in och stödköper statspapper och Spanien tar ett mindre lån på ett år av EU, något som ändock bara köper Spanien och tid utan att bryta sambandet mellan bankernas skulder och statens.