Annons

Sveriges får rabatt på årets EU-avgift.

Bild: eae

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige får tillbaka 400 miljoner från EU

Sverige får tillbaka drygt 400 miljoner kronor från förra årets EU-budget då pengarna inte gått åt.

Sverige kan se fram emot en återbäring på 46,9 miljoner euro, drygt 400 miljoner kronor, från EU efter att budgeten för 2011 fastställts. De kommer från överblivna pengar, från böter som företag har betalat till EU för att ha brutit mot konkurrenskraftsregler och räntor på sena betalningar. Summan blev klar på torsdagen efter att EU-parlamentet röstat om budgeten. Totalt återförs 1,5 miljarder euro, nästan 13 miljarder kronor, till EU-länderna.

Men Sverige får inte tillbaka pengarna i reda pengar. I stället blir det en rabatt på årets EU-avgift: för 2012 har regeringen beräknat att den blir 31,2 miljarder kronor. Samtidigt tror regeringen att Sverige får tillbaka cirka 13 miljarder kronor i form av olika bidrag, som jordbrukstödet, regionalfond och socialfond.

Förra året fick Sverige tillbaka betydligt mer, cirka 1,1 miljard kronor i överskott från budgeten. Att det blev mindre i år beror på att det i slutet av en budgetperiod, den nuvarande löper mellan 2007 och 2013 är att projekten ska avslutas och kräver därför betalningar.

Tidigare år har EU-parlamentet krävt att i alla fall böterna och räntorna ska stanna i EU-budgeten för att användas på andra ställen. Men inte i år.

– Vi tog ingen strid om det här för det är en principiell fråga och vi kommer att ta det i diskussionen långtidsbudgeten |för 2014-2020. reds anm.], säger Göran Färm (S) som sitter i budgetutskottet.

På torsdagen togs också ett sista steg mot att omfördela 485 miljarder euro i årets EU-budget så att cirka 200 forskningsprojekt som riskerade att läggas på is nu kan sättas igång. För Sveriges del ska det handla om 9 program med 13 olika företag eller forskningsinstitutioner. Men nästa år kan flera projekt bli utan pengar, varnar Göran Färm.

– Det mest akuta vad gäller forskningsprogrammen har löst sig. Men vi har problem 2013 för då ska alla program betalas och det kommer bli en stor diskussion om hur det ska gå till.

Diskussionerna om nästa års EU-budget inleds nu på måndag mellan EU-parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen.