Annons

Den nederländske partiledaren Emile Roemer.

Bild: SP

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländsk vänsterledare hånar EU:s budgetpolitik

Vänsterledaren Emile Roemer är beredd att ignorera EU:s budgetregler om han vinner nyvalet. De borgerliga anklagar honom för att göra ett Grekland av Nederländerna.

Kampen om väljarna i det nederländska parlamentsvalet i mitten av september hårdnar.

Emile Roemer, partiledare för det nederländska vänsterpartiet SP som leder i de senaste opinionsundersökningarna, vägrar betala några böter till Bryssel om landet bryter mot överenskommelsen att inget euroland får ha ett budgetunderskott som överstiger tre procent. Senast 2013 måste Nederländerna få ordning på sina statsfinanser.

– Det är idioti att inte titta på omständigheterna utan bara på ett underskott på högst tre procent under 2013. Regeringen måste få fart på hjulen igen. Måste jag då betala en skrattretande bot om underskottet är högre än tre procent? Över min döda kropp, sade Emile Roemer till den nederländska tidningen Het Financieele Dagblad på torsdagen.

Om EU-kommissionen anser att ett land inte följer budgetreglerna hotar i slutändan böter om 0,2 procent av bruttonationalprodukten.

Annons

– Nederländerna är en av de största nettobetalarna. Spanien har fått mer tid på sig, det måste gälla för alla, sade Emile Roemer som syftade på att den spanska regeringen fått ytterligare ett år på sig att få bukt med sitt budgetunderskott.

Vänsterledaren vill istället investera för att få fart på tillväxten. Bland annat vill han satsa motsvarande nästan 25 miljarder kronor för att få landets byggsektor ur den svacka den för närvarande befinner sig i. Emile Roemer menar dock att underskottet inte kommer att bli större än fyra procent under 2013.

Men både från höger och vänster kommer kritik mot Roemers utspel. Partiledaren för socialdemokratiska PvdA, Diederik Samsom,  menar att Roemer är ”oförståndig” och  socialliberala D66:s ledare, Alexander Pechtold, anser att ”en sådan rabiat ståndpunkt inte kan tas seriöst”, rapporterar nederländska tidningen De Volkskrant. Kristdemokratiska CDA och liberalkonservativa VVD är också skarpt kritiska till utspelet. Mark Harbers från VVD menar att Emile Roemer ”gör ett Grekland av Nederländerna”.

I juli steg arbetslösheten i Nederländerna till 6,5 procent, enligt landets statistiska centralbyrå CBS. Drygt en halv miljon arbetsföra är nu utan jobb, en ökning med hundra tusen sedan juli i fjol.

Den tolfte september går nederländarna till nyval efter att den förra regeringen fallit i våras. Anledningen var att stödpartiet PVV:s ledare Geert Wilders inte kunde komma överens med de två regeringspartierna om en ny budget.