Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle vill ha folkomröstning om ny europeisk konstitution. Arkivbild.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle vill ha folkomröstning om ny europeisk konstitution. Arkivbild.

Öppningar för tysk EU-omröstning

Alltfler ledande tyska politiker vill se en folkomröstning om det framtida EU. Samtidigt finns det ett folkligt motstånd till gemensamt ansvar för skulder inom eurozonen.

Den tyska utrikesministern och liberalen Guido Westerwelle ställde sig i helgen till en växande skara politiker i landet som kan tänka sig en folkomröstning om att ge EU nya maktbefogenheter.

– Jag hoppas att vi får en verklig europeisk konstitution och att det också blir en folkomröstning om det, sade han på söndagen till den stora tyska tidningen Bild am Sonntag.

Utrikesministerns utspel kommer bara två dagar efter att förbundskanslern Angela Merkel konservativa systerparti CSU uttalat sig positivt om att ha EU-folkomröstningar. Något som även Angela Merkels finansminister och partivän Wolfgang Schäuble öppnat för tidigare i sommar.

Om ett år är det parlamentsval och för den konservativ och liberala koalitionsregeringen gäller det att gå i takt med en alltmer kritisk opinion som i skuggan av den utdragna ekonomiska krisen i euroländerna vill ha ett ord med i laget.

Medan det franska författningsrådet i förra veckan godkände EU:s kommande finanspakt tar den tyska författningsdomstolen ställning först den 12 september. Samtidigt ska domstolen konstitutionellt pröva EU:s permanenta räddningsfond för stöd till krisande euroländer. Men lika mycket som tyskar kan gilla finanspaktens krav på stramare budgetpolitik så ogillas ett mer djupgående ekonomisk samarbete med andra euroländer.

En majoritet (52 %) i en ny undersökning i den tyska tidningen Focus motsätter sig ett gemensam ansvar för euroländernas statsskulder – 32 procent är för ett sådant upplägg.

De tyska socialdemokraterna ser dock politiska möjligheter med en gemensamt ansvar inom eurozonen.
– Tyskland borde göra sin kreditvärdighet, och sin solidaritet tillgängliga för svagare länder, för vilket kan krävas något i gengäld, sade tidigare finansministern Peer Steinbrück till Süddeutsche Zeitung i lördags.