En expertgrupp på tyska finansdepartementet hårdbevakar krisländerna och Grekland i synnerhet. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland förbereder sig för eurokrasch

Tyskland räknar på effekterna av en grekisk sorti ur eurosamarbetet. I höst ställs frågan om Greklands euromedlemskap på sin spets.

Det är inte bara Finland som är förberett på att Grekland kan lämna eurozonen. På fredagen rapporterar Financial Times Deutschland att den tyska regeringen har en expertgrupp som analyserar olika möjliga scenarion. Gruppen består av tio experter under ledning av statssekreterare Thomas Steffen på finansdepartementet som räknar på följder för Tyskland och hela eurozonen om Grekland lämnar euron.

– Kollegorna beräknar de ekonomiska konsekvenserna och funderar på hur vi kan förhindra en dominoeffekt i övriga euroländer, säger en källa  på finansdepartementet till  Financial Times Deutschland. Det finns en tysk oro för vad som kan hända i Spanien, Italien men även Frankrike.

Än så länge är den tyska huvudlinjen att Grekland ska hjälpas kvar i eurosamarbetet men att Grekland måste leva upp till de besparingar som tidigare utlovats. Det är beskedet som förbundskansler Angela Merkel förberett till dagens Berlinmöte med Greklands premiärminister Antonis Samaras.  

Under trycket från en stark folklig Greklandsskepsis växer med expertgruppens hjälp fram en plan-B. En plan som snart kan bli aktuell om övriga euroländer  avslår Greklands begäran om ytterligare tidsfrist för att uppnå budgetbalans. Beslutet ska tas i oktober och skulle då sammanfalla med att pengarna i den grekiska statskassan tar slut, rapporterar  den grekiska tidningen Kathimerini.

Till Europaportalen ville statsminister Fredrik Reinfeldt (M) så sent som i lördags inte svara på om Sverige har en beredskap.

– Jag är försiktigt med att uttrycka det. Jag vill inte framställa det som att vi nu tycker att det viktigaste är att börja diskutera beredskapsplaner för vad som eventuellt händer med euron, sade Fredrik Reinfeldt.

Till skillnad från Tyskland har Sverige inte någon central grupp som hanterar Greklandskrisen trots att stora delar av svensk ekonomi är kopplad till och beroende av utvecklingen i eurozonen.

– Vi har ingen specifik arbetsgrupp som jobbar med detta. Det är en fråga som olika personer arbetar med, säger finansminister Anders Borgs (M) pressekreterare Petter Larsson.