EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso talar till EU-parlamentariker i Strasbourg.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Barroso: EU måste bli en federation

Kommissionens ordförande vill fördjupa samarbetet mellan EU-länderna och på sikt bilda en ”federation av nationalstater”. 2014 utlovas en europeisk debatt om ändringar i EU:s fördrag.

I förra veckan kom de första tecknen på att stora förändringar kan vara på gång i EU. I dag tog EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso bladet från munnen och gick ett steg längre än han tidigare gjort. Från att ha talat om ”mer Europa” vill han nu att unionen tar ytterligare ett kliv till ett federalt Europa.

– Vi kommer att bli tvungna att röra oss mot en federation av nationalstater. Detta måste styra vårt arbete de kommande åren, sade José Manuel Barroso när han talade inför EU-parlamentet i Strasbourg på onsdagsförmiddagen.

Före nästa EU-val 2014 kommer kommissionen att presentera en plan om den framtida Europeiska unionen.

– Vi kommer att lägga fram tydliga idéer för fördragsändringar i tid för en debatt, sade José Manuel Barroso.

Kommissionen vill föreslå olika mål och hur EU-institutioner ska göra EU mer öppet och demokratiskt. En modell för en union för de europeiska folken utlovas.

José Manuel Barroso kallade till en bred debatt i Europa. Förra gången fördraget ändrades inleddes processen av det så kallade framtidskonventet med deltagare från bland annat de nationella parlamenten och Europaparlamentet.

– En debatt som måste äga rum innan ett konvent och innan regeringarna kallas samma till en fördragsförändring.

– Jag tror att vi behöver en verklig debatt och i en demokrati är det bästa sättet att debattera just i valen på europeisk nivå, sade han.

Redan i oktober ska José Manuel Barroso tillsammans med Europeiska rådets ordförande, Europeiska centralbankens chef och eurogruppens ordförande presentera ett utkast. Detta väntas innehålla konkreta idéer om hur medborgarna ska involveras i de politisk-ekonomiska förändringsförslagen kring eurosamarbetet och krispolitiken som läggs fram under hösten. Förslaget ska senare diskuteras under EU-toppmötet i december.