Besvikelse efter val i Ukraina
BRYSSEL 29 oktober 2012 | Carl Bildt: OroandeSöndagens parlamentsval i Ukraina når inte upp till demokratiska standarder enligt de internationella valobservatörerna.
Presidenten Viktor Janukovitjs parti Regionernas parti ser ut att bli parlamentsvalets vinnare i Ukraina. Men bedömningen från de internationella valobservatörerna var att Ukraina inte nådde upp till internationella standarder om fria och demokratiska val.
Valrörelsen präglades enligt observatörerna av ojämlikhet mellan kandidater och politiska partier, framförallt orsakad av att offentliga resurser har använts godtyckligt. Det har varit bristande insyn i kampanj- och partifinansieringen. Mediebevakningen i statlig media har varit obalanserad till fördel för regeringspartiet.
– Man spelade inte på samma spelplan, man inte hade samma chans om man var i regeringsställning eller i opposition. Regeringen blandade ihop sin roll och utnyttjade sin regeringsställning i valrörelsen. De tvingade tjänstemän till möten och de blev tillsagda att det var bra om man röstade och om man röstade rätt, säger Walburga Habsburg Douglas till Europaportalen efter presskonferensen. Även om valobservatörerna inte jämför parlamentsval med varandra så har enligt henne inte förhoppningarna efter 2010 infriats, det har blivit sämre.
Valobservatörerna riktade också kritik mot att två framträdande företrädare från oppositionen, före detta premiärministern Julia Tymosjenko och före detta inrikesministern Yuriy Lutsenko, fortfarande sitter fängslade och förvägrats ställa upp i valet. Hundratals kandidater har även hindrats från att ställa upp i valet av tekniska skäl.
– Ukrainarna förtjänar bättre. Oligarkiseringen av hela processen innebar att medborgarna förlorade ägandeskapet över valet, liksom tilltron till det. Tyvärr förverkligades inte Ukrainas demokratiska potential i gårdagens val, sade Andreas Gross som ledde delegationen från Europarådets parlamentariska församling PACE.
Den svenska utrikesministern Carl Bildt (M) kommenterade OSSE:s rapport på twitter som "oroande".
Bristerna i parlamentsvalet kan få konsekvenser för relationerna med EU och det omfattande men ännu ej ratificerade associationsavtalet om bland annat handelslättnader som förhandlats fram mellan EU och Ukraina.
– EU kommer bara kunna gå framåt med en så ambitiös agenda [associationsavtalet] om det ukrainska folkets demokratiska rättigheter, inklusive yttrandefrihet, politiskt deltagande, mötesfrihet och mediafrihet respekteras, skrev i förra veckan EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton tillsammans med USA:s utrikesminister Hillary Clinton i New York Times, där de också uttryckte oro över vad de sett hittills från den ukrainska valrörelsen.
Associationsavtalet stoppades av EU i och med fängslandet av oppositionsledaren Julia Tymoschenko, och både Europaparlamentet och EU-kommissionen har krävt att Ukraina respekterar principer om rättssäkerhet och demokrati.
Själva valdagen och rösträkningen skedde enligt valobservatörerna utan större störningar eller felaktigheter även om kritik riktades mot brist på insyn när olika rösträkningsprotokoll skulle räknas samman.
En partiföreträdare ska enligt nättidningen Kyivpost sagt att han förväntar sig att presidentens Regionernas parti får en egen majoritet av parlamentets 450 platser.
Mer fakta
Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.