Förhandlingarna om nästa år EU:s budget är inne i sitt slutskede och medlemstaterna kan få skjuta till medel.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Budgethål tvingar EU-länder öppna plånboken

Dagens situation är absurd, hävdar Alain Lamassoure, ordförande för EU-parlamentets budgetutskott.

Förhandlingarna om EU:s budget mellan EU-parlamentet och ministerrådet är absurda, menar ordföranden för EU:s budgetutskott, fransmannen Alain Lamassoure. Utskottet röstade på torsdagen om EU:s budget för nästa år och krävde, som varje år, mer pengar än vad EU-länderna i ministerrådet gjort.

Den här gången begär parlamentet också förändringar i hur förhandlingarna går till. Den konservative Lamassoure kritiserar processen där EU-länderna begär pengar från EU för en mängd olika projekt och sedan klagar på att budgeten blir för hög när EU-kommissionen tillmötesgår kraven.

Ofta söker lokala eller regionala myndigheter stöd direkt till EU utan att gå via staten och många länders finansministrar vet därför inte hur mycket EU-pengar det egna landet faktiskt har begärt. Därför vill Lamassoure att alla länder utser en nationell myndighet som sammanställer alla krav varje år och offentliggör summan.

– I dag är vi i totalt mörker för ingen kan säga hur mycket pengar varje land behöver. Så jag frågar mig i vems intresse det är att behålla detta mörker? Definitivt inte medborgarnas, definitivt inte parlamentets – vi kräver öppenhet, säger Lamassoure efter omröstningen i utskottet.

Medlemsländernas spariver i budgetförhandlingarna får konsekvenser några månader in på året; pengarna för de projekt eller åtgärder EU har lovat att stödja tar slut.

Enligt Lamassoure är kassan tom i den europeiska socialfonden och i Erasmusprogrammet för utbytesstudenter. Det leder till att EU måste skjuta till pengar inom kort – något som också bekräftades av EU-kommissionen på onsdagen. Exakt hur stort budgethålet kommer att bli analyseras fortfarande av kommissionen.

– Att förhandla om budgeten för projekt där folk redan har anställts eller där kontrakt redan är påskrivna är absurt. Det är dags att lägga alla kort på bordet, säger Alain Lamassoure.