Före detta hälsokommissionären John Dalli (t v) hävdar att han är oskyldig. José Manuel Barroso vägrar kommentera saken.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen ser Dalli som oskyldig

EU-kommissionen tvingades släppa nya uppgifter om hur det gick till när John Dalli fick gå. Pressen på ordföranden José Manuel Barroso ökar.

EU-kommissionen tvingades på måndagen att avslöja nya detaljer om hur det gick till när den tidigare hälsokommissionären John Dalli fick sluta efter att EU:s antibedrägeribyrå Olaf skrivit en rapport som band Dalli till en snusmutaffär. Enligt talespersonen Oliver Bailly avgick inte Dalli frivilligt, som tidigare uppgetts, utan han fick ett “erbjudande” om att sluta.

– Ordföranden [José Manuel Barroso] erbjöd honom möjligheten att säga upp sig efter att ha läst upp brevet från Olaf. Efter detta var det politiskt omöjligt att stanna på en sådan post som hanterar sådana känsliga frågor, sade Bailly till journalister i Bryssel.

Mötet mellan Barroso och Dalli ska ha tagit cirka en och en halv timme och Dalli ska ha erbjudits att avgå vid två tillfällen. Först då endast Barroso och Dalli samtalade och ytterligare en gång efter att Barrosos kabinettschef och generaldirektören för EU-kommissionens rättstjänst kallats in i rummet.

EU-kommissionen betraktar dock Dalli som oskyldig i lagens mening tills motsatsen bevisats.

– Vi har inga bevis på att han är skyldig. Eventuella legala konsekvenser får avgöras på Malta, sade Bailly.

John Dalli själv hävdar fortfarande sin oskuld och försöker på alla sätt rentvå sitt namn. Han har inlett ett frenetiskt brevskrivande för att få sin sak hörd och uppmärksammad. Ett brev har gått till Barroso där Dalli begär att kommissionsordföranden skriftligen ber honom att avgå. ”Det är uppenbart att utan en sådan begäran från din sida, finns det ingen uppsägning”, skriver Dalli i brevet som publiceras på New Europe.

Ett andra brev har gått till EU-parlamentets ledamöter där Dalli uppmanar parlamentarikerna att driva på EU-kommissionens arbete med det reviderade tobaksdirektivet ”så att tusentals liv kan räddas”, skriver EUobserver.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har inte med ett ord kommenterat det faktum att en EU-kommissionär tvingats avgå för första gången på mer än ett decennium. I stället har hans talespersoner fått ta emot journalisters och andras allt mer påträngande frågor.

Detaljerna från kommissionen om hur det gick till när Dalli fick lämna sin post kom först efter att tidningen New Europe, som har en nära relation till John Dalli, skrivit om det. Den österrikiska tidningen Der Standard argumenterar att om inte Barroso offentliggör Olaf-rapporten som ligger till grund för Dallis avgång, riskerar affären att gå från ”Dalligate” till ”Barrosogate”.

John Dalli planerar att i morgon tisdag träffa EU-parlamentets talman Martin Schulz i Strasbourg för att uppbåda stöd. Att John Dalli nu har ett ”före detta” framför sin kommissionärstitel spelar uppenbarligen ingen roll för Schulz.

– Vi fick en förfrågan från John Dalli om ett möte och då är det artigt att tillmötesgå den förfrågan. Ordföranden är fri att träffa vem han vill och han ska lyssna på vad Dalli har att säga, säger Martin Schulz talesperson till Europaportalen.

Svenska ledamöter har tidigare krävt att EU-kommissionen lägger kortet på borden om hur man har hanterat situationen.  På tisdagen ska också José Manuel Barroso framträda i EU-parlamentets kammare för att diskutera det senaste EU-toppmötet. Men den öppna frågestunden vid varje parlamentssession som Barroso införde i parlamentet när han tillträdde – som hade kunnat användas till att få svar från Barroso – finns inte med på schemat den här gången.