Marit Paulsen (FP) kan få stöd för sänkt jordbruksbudget. Arkivbild

Marit Paulsen (FP) kan få stöd för sänkt jordbruksbudget. Arkivbild

Bild: Anders Selnes

EU-länderna siktar in sig på jordbruksstödet

Marit Paulsen (FP) som befinner sig i minoritet i Europaparlamentet får nu draghjälp av EU-länderna som vill banta jordbruksstödet. 

 

Budgeten för den gemensamma jordbrukspolitiken utgör cirka 40 procent av EU:s totala budget men detta kan komma att sänkas i EU:s budget för 2014-2020. Det föreslås i ett förhandlingdokumentet om EU:s långtidsbudget från det cypriotiska EU-ordförandeskapet. 

Enligt dokumentet vill EU-ländernas ministrar minska stödet som utbetalas efter antalet hektar, oklart med hur mycket. Om det blir så skulle det gå helt i linje med vad Marit Paulsen, vice ordförande i Europaparlamentets jordbruksutskott, argumenterat för. Tvärt emot majoriteten av jordbruksutskottets ledamöter.
 
– Om det går hem så är det lyckligt. EU behöver inte ta hela minskningen 2014, utan det kan fasas ut, säger Marit Paulsen till Europaportalen. 
 
Enligt henne kan jordbruksbudgeten minskas till 25-30 procent av EU-budgeten för det är viktigare att satsa på forskning, innovation och infrastruktur. Kostnaden för maten ska betalas i butiken – inte av EU menar Paulsen. 
 
Men om ministrarna föreslår en sänkning av jordbruksbudgeten blir det inte populärt i parlamentsutskottet tror hon.
 
– Det skulle bli ett jäkla liv om medlemsländerna skär i direktstödet. Då är jag rädd att Europaparlamentet kommer försöka sätta käppar i hjulet för hela långtidsbudgeten, säger Paulsen. 
 
Sofia Björnsson på LRF, som företräder de svenska lantbrukarna, är inte lika glad över en eventuell minskning av jordbruksstödet. Hon tycker att redan EU-kommissionens förslag innebär en reell sänkning och vill inte se ytterligare sänkningar av den typen som nu föreslås.  
 
– Vi vill ha en stark jordbruksbudget. De jordbrukare som har en livsmedelsproduktion påverkas givetvis av en minskning. Att minska direktstödet skulle försämra de svenska och europeiska böndernas konkurrenskraft, säger Sofia Björnsson.